"Artikel"

Vanaf 1 februari verbeteren we de registratie van zakelijke kredieten en hypotheken. Door deze aanpassingen zorgen we ervoor dat je persoonlijke situatie nog beter in kaart is bij ons. Een kredietverstrekker kan dus nog beter beslissen of een nieuw krediet bij je past. 

Verbeterde registratie van zakelijk krediet
De arbeidsmarkt verandert en bestaat uit steeds meer mensen die voor zichzelf werken. Voor hun bedrijf sluiten zij zakelijke kredieten af. Het gaat dan om kredieten waarvoor je hoofdelijk aansprakelijk bent. Dat betekent dat je persoonlijk verantwoordelijk bent voor de terugbetaling van het krediet. Voor kredietverstrekkers is het belangrijk om te weten of er zakelijke kredieten zijn die invloed hebben op je privésituatie.

Deze kredieten werden al gemeld bij BKR. Door de registratie op een andere manier te doen, weten kredietverstrekkers nu dat het om een krediet gaat dat zakelijk is afgesloten maar waarvoor je privé aansprakelijk bent.

Verbeterde registratie van hypotheken met een ander onderpand dan je eigen huis
Een hypotheek voor je eigen huis wordt niet bij ons geregistreerd. Alleen als je achterloopt met betalen, kan dit leiden tot een melding bij ons. Een hypotheek met een ander onderpand dan je eigen huis, wordt wel geregistreerd. De afgelopen jaren worden steeds meer van deze hypotheken geregistreerd omdat steeds meer mensen een 2e huis of een ander pand kopen als belegging. De spaarrente is laag en daardoor belegt een groeiend aantal mensen in stenen. Tegenover deze hypotheken kunnen huurinkomsten staan. Daarom worden deze hypotheken binnenkort op een andere manier geregistreerd. Zo weet een kredietverstrekker dat je huurinkomsten kunt hebben.


Klik hier voor meer over de registratie van een zakelijk krediet.
Klik hier voor meer over de registratie van een hypotheek die je niet gebruikt voor je eigen huis.

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Over Stichting BKR
Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.