Over Stichting BKR

Zakelijk Krediet Babet Hogervorst 9632

Ons doel

Zoveel mogelijk Nederlanders met een gezond financieel huishouden en zo weinig mogelijk mensen met problematische schulden. Dat is ons doel. Want als je je geldzaken op orde hebt, zorgt dat voor rust en geeft dat een gevoel van vrijheid. Het stelt je in staat om te leven zoals jij dat wilt, op een manier die past bij jouw persoonlijke financiële situatie.

Sinds 1965 maakt Stichting BKR zich hard voor een financieel gezond Nederland. We leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van problemen op het gebied van schulden, kredieten en fraude. Dit doen we door:

  • Alle kredietgegevens in Nederland te verzamelen en te beheren.
  • Gemeenten te helpen om schulden en betalingsachterstanden op tijd te signaleren bij hun inwoners.
  • Financiële organisaties te helpen bij het voorkomen van identiteitsfraude en fraude op het gebied van kredietverlening.

Dit doen we voor jou

Sta jij op het punt een belangrijke, financiële keuze te maken? Je wilt bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor je nieuwe huis. Dan zijn wij er om de kredietaanbieder inzicht te geven in de leningen die je hebt (gehad) en of je die altijd op tijd hebt betaald. De kredietaanbieder bepaalt mede met onze gegevens of het verantwoord is dat je een (extra) lening afsluit en kijkt of deze past bij jouw persoonlijke financiële situatie. Dit voorkomt dat je een lening afsluit die je later niet kunt betalen en waardoor je in de problemen kunt komen. Wil je zelf een overzicht van je kredietgegevens? Dat kan! Log in op Mijn BKR.

Goed om te weten: Kredietaanbieders zijn vanuit de wet verplicht elk krediet dat zij verstrekken bij ons te melden. Hierdoor hebben wij een overzicht van alle kredieten en het betaalgedrag daarop.

Meer over de kredieten die we registreren

Een registratie werkt in je voordeel

Als je op tijd hebt betaald, dan werkt je registratie in je voordeel bij de aanvraag van een nieuwe lening. De kredietaanbieder ziet dat je betaalgedrag in orde is en kan je daardoor zonder risico een lening geven. Dat is zo bij zo'n 95% van de 11 miljoen mensen die bij ons zijn geregistreerd. Een lening afsluiten met een BKR-registratie kan dus prima. Zolang die lening maar past bij je persoonlijke financiële situatie.

Zo gaan we met je gegevens om

Bij alle gegevens die we van je hebben, is bekend waar ze vandaan komen. Deze gegevens zetten we in een persoonlijk kredietoverzicht voor jou. Of in een overzicht voor kredietaanbieders of voor de overheid. We delen je gegevens niet met andere partijen. Wil je meer weten over hoe we omgaan met je gegevens? Lees ons privacy statement.

Waar komen we vandaan?

Stichting BKR werd in 1965 opgericht door de Nederlandse banken en financiële dienstverleners. Kredietaanbieders hadden behoefte om van een onafhankelijke partij inzicht te krijgen in het aantal kredieten dat iemand heeft. Met die informatie kunnen zij goed en verantwoord kredieten verstrekken.

In de jaren 60 ging het namelijk goed met de economie. Er kwamen steeds meer luxe goederen: auto’s, stofzuigers, koelkasten en tv’s. Mensen kochten die vaak op afbetaling. Banken realiseerden zich al snel dat niet iedereen schulden goed kon dragen. En zij zagen gebeuren dat mensen nieuwe schulden aangingen om oude af te betalen. Dat was de vooruitgang niet waard en moest worden voorkomen. Vandaar dat zij Stichting BKR oprichtten. Zo konden problematische schulden worden voorkomen en bleven kredieten toegankelijk voor iedereen.

We doen het niet alleen

Met de data die we beheren, leveren we een bijdrage aan het voorkomen van problemen op het gebied van schulden, kredieten en fraude. Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit doen we samen met jou, kredietaanbieders en de overheid.

We ondersteunen ongeveer 250 organisaties bij het registreren of verzamelen van kredietgegevens. We werken samen met organisaties die belang hebben bij het voorkomen van problemen op het gebied van schulden, kredieten en fraude. Maar ook met de overheid, politiek en betrokken ministeries. We hechten veel waarde aan een goede samenwerking en het onderhouden van relaties.

Meer weten

Onze organisatie

BKR is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het bestuur en de directie bestaan uit:

  • Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter/CEO (zie foto)
  • Henk Bothof, bestuurslid/CIO
  • Ella de Vette, bestuurslid/CFRO
  • Claudia Braaksma, directeur HR
  • Ronald van der Pol, directeur Operations
  • Erwin Reyes, directeur Relatiemanagement

De Raad van Commissarissen houdt toezicht op het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken. En geeft ook advies over het beleid aan het bestuur.

Wat we het afgelopen jaar deden

In ons maatschappelijk jaarverslag lees je wat we het afgelopen jaar deden op financieel gebied en op niet-financieel gebied. Zo zagen we het percentage mensen met betalingsproblemen afnemen. En we zagen dat een steeds kleiner deel van de Nederlanders met een lening een betalingsprobleem heeft. Meer weten? Lees het hele verslag.

Maatschappelijk jaarverslag 2022 Maatschappelijk jaarverslag 2021

Werken bij Stichting BKR

Heb je interesse om ook bij te dragen aan het financieel welzijn van Nederland?
Meer over werken bij ons en vacatures

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.