Over Stichting BKR

Wie is Stichting BKR …

Sinds 1965 maakt Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) zich hard voor een financieel gezond Nederland. Ons doel? Zoveel mogelijk Nederlanders zonder problematische schulden. Want wanneer je je financiën op orde hebt, zorgt dat voor rust en een gevoel van vrijheid. Het stelt je in staat je leven te leven zoals je dat wilt, op een manier die past bij je portemonnee en je persoonlijke situatie. Wij verzamelen de data van alle kredietverstrekkers en bieden die aan in een overzicht. Zo helpen we Nederland financieel gezonder te worden.

… en wat kunnen we voor je doen?   

Stichting BKR brengt de leningen van alle Nederlanders in kaart. Wanneer jij als consument op het punt staat een belangrijke financiële keuze te maken, zijn wij er om kredietverstrekkers inzicht te geven in jouw lopende leningen en betaalgeschiedenis. Dit doen wij voor alle Nederlanders. Jij wordt snel geholpen en iedere kredietverstrekker ontvangt precies dezelfde informatie. Zodra jij ergens een lening aanvraagt, bepaalt de kredietverstrekker mede op basis van onze gegevens of het verantwoord is een (extra) lening af te sluiten. Zo draagt Stichting BKR zorg voor de financiële gezondheid van miljoenen Nederlanders.

Hoe zit dat precies? 

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om elke lening aan te melden bij Stichting BKR, waarna wij deze opnemen in ons Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Via het verstrekken van deze kredietgegevens en een aantal toetsingtools die wij aanbieden, krijgen kredietverstrekkers een realistisch beeld over welke leningen je hebt en of je een betalingsachterstand hebt. Aan de hand van die gegevens doet de kredietverstrekker een uitspraak over het – wel of niet – verstrekken van een lening.

Wat doen we wel, wat niet?       

Stichting BKR verzamelt alleen de registraties van kredieten, oftewel leningen, en biedt die aan in een centraal overzicht. Hierin staat bijvoorbeeld of je rood kunt staan op je lopende rekening. Of je een creditcard hebt. En denk aan persoonlijke leningen, winkelbetaalkaarten of uitgestelde betalingen. Ook private lease van een auto staat bij ons geregistreerd. Net als een telefoonabonnement waarbij de telefoon inbegrepen zit. Daarnaast beheren wij externe registers om witwassen, terrorisme en andere criminaliteit tegen te gaan. Deze registers houdt Stichting BKR bij in het kader van fraudepreventie en identiteitsverificatie.

Schulden zoals een betalingsachterstand bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars worden niet bij ons geregistreerd. Ook een studieschuld en een hypotheek zonder betalingsachterstanden vallen buiten jouw registratie bij Stichting BKR.

Met wie werken we samen?      

Wij hechten veel waarde aan een goede samenwerking en het onderhouden van relaties. Alle organisaties waarmee we samenwerken, hebben belang bij de kredietgegevens die wij hun – in vertrouwen – bieden. Om een soepele en goedwerkende samenwerking te garanderen, hebben wij veelvuldig contact met deze organisaties, koepelorganisaties en overheden.

Werken bij Stichting BKR?        

Wil je ook een bijdrage leveren aan het financieel welzijn van Nederland? Bekijk onze vacatures.

Voordelen van registratie

Als je geen betalingsachterstanden hebt, dan werkt je registratie in je voordeel. De kredietverstrekker ziet dat jouw betaalgedrag in orde is en kan je daardoor zonder risico een lening geven. Gelukkig is dat het geval bij zo'n 95% van de 11 miljoen mensen in onze database. Deze centrale registratie helpt jou ook. Omdat kredietverleners slechts één bron te hoeven raadplegen, kunnen zij efficiënter te werk gaan. Daardoor zijn de tarieven voor leningen lager. En jij hebt sneller duidelijkheid of je de lening verantwoord kunt afsluiten.

Society Trusted Data

Wij werken uitsluitend met Society Trusted Data. Dat betekent letterlijk: data die je kunt vertrouwen en waarvan je altijd de bron weet. Bij alle data die Stichting BKR heeft van jou als consument, is dus bekend vanuit welke bron deze komen. Deze data gebruiken we bovendien alleen om een kredietoverzicht aan te bieden aan kredietverstrekkers, koepelorganisaties en overheden. Delen met andere partijen is niet toegestaan. Verder is het mogelijk voor de consument – voor jou dus – om te bekijken wie jouw data heeft ingezien.