Een hypotheek voor je eigen huis is niet bij ons bekend. Het is wel bekend als je achterloopt met de betaling ervan. Heb je een restschuld? Of een hypotheek voor bijvoorbeeld een vakantiehuisje? Zowel een restschuld als een hypotheek voor je vakantiehuisje zijn bij ons bekend.

Registratie van een hypotheek

Sluit je een hypotheek af voor je eigen huis? Dan wordt die niet geregistreerd.

Registratie van een hypotheek met een ander onderpand

Steeds meer mensen kopen een 2e huis of een ander pand. Dat huis kun je zelf gebruiken natuurlijk. Maar vaak wordt het ook verhuurd. Een hypotheek voor een 2e huis of ander pand wordt wel bij ons geregistreerd.

Registratie van een restschuld

Bleef je na de verkoop van je huis zitten met een schuld omdat je hypotheek hoger was dan de verkoopopbrengst? Dan heb je een restschuld. Die restschuld is bekend bij ons. Had je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen
je restschuld aan de hypotheekaanbieder betaald en jou die schuld kwijtgescholden. Ook die situatie is bekend bij ons.

Periode van registratie

De registratie van je hypotheek voor je restschuld of je 2e huis of ander pand blijft staan zolang de hypotheek loopt. Heb je de hypotheek helemaal afgelost? Dan blijft de registratie nog 5 jaar staan. Daarna wordt die verwijderd.

 

Registratie betalingsachterstand

Als je 3 maandbedragen achterloopt met de betaling van je hypotheek of je restschuld, geeft je hypotheekaanbieder dat aan ons door. Voor een hypotheek voor een 2e huis of ander pand geldt dat de achterstand wordt gemeld na 2 maanden. Heb je de achterstand weer ingelopen? Dan blijft de registratie van de achterstand nog 5 jaar staan. Ook nadat je de achterstand hebt ingelopen en je situatie is opgelost. Daarna wordt die verwijderd.

Meer over betalingsachterstanden

Nieuw krediet aanvragen met een registratie

Elke kredietaanbieder geeft je kredieten door zodat andere kredietaanbieders die zien. Vraag je een nieuwe hypotheek of nieuw krediet aan? Dan kijkt een kredietaanbieder naar je inkomsten en uitgaven. En vragen ze bij ons de kredieten die je hebt (gehad) en je betaalgedrag op. Mede met die gegevens beslissen ze of een nieuw krediet bij je past.

Hypotheek aanvragen met een registratie

Veel mensen denken dat je geen hypotheek kunt krijgen als je staat geregistreerd bij ons. Dat is niet waar. In de meeste gevallen werkt een registratie in je voordeel want een hypotheekaanbieder ziet dat je betaalgedrag in orde is. Heb je weleens een betalingsachterstand gehad, dan is de hypotheekaanbieder voorzichtiger. Ze kunnen in dat geval beslissen om je geen hypotheek te geven. Of een lager bedrag dan je hebt aangevraagd.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.