Artikel

Vanuit gemeenten en de politiek zien we dat er een beweging is om registraties minder lang te bewaren, omdat men vindt dat mensen die een schuldhulptraject hebben afgerond met een ‘schone lei’ moeten kunnen bouwen aan hun toekomst. De daad werd in januari door de vier grootste gemeenten (G4) bij het woord gevoegd, door de registratietermijnen voor schuldhulptrajecten voor iedereen terug te brengen van vijf jaar naar zes maanden.

We hebben daarom in het voorjaar aan onderzoeksbureau Zanders, dat gespecialiseerd is in risicovraagstukken, gevraagd om onderzoek uit te voeren naar de relatie tussen de lengte van de registratietermijn van schuldhulp en het ontstaan van nieuwe betalingsproblemen. De vraag is dus welke invloed de keuze van de G4, om de  bewaartermijn te verkorten, heeft op het voorkomen van nieuwe betalingsproblemen.

Het gehele onderzoeksrapport ‘Het nut van bewaren van registraties van gemeentelijke schuldregelingen. Onderzoek naar de kans op terugval na minnelijke schuldregelingen’ is op aanvraag beschikbaar. Klik hier om het rapport aan te vragen.

Klik hier om het persbericht te lezen. 

 

 

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.