Artikel

In de eerste editie van BKR-magazine Inzichtelijk van 2024 worden diverse onderwerpen behandeld. Een beknopt overzicht van de inhoud. 

In het hoofdinterview bespreekt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen het verbeterplan van demissionair minister Carola Schouten (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat zeven concrete elementen bevat die de basisschuldhulpverlening door gemeenten minimaal moet bevatten. Hij ziet dit als een goed beginpunt, maar stelt dat er meer nodig is. “Ik doe dan ook de oproep aan minister Schouten om minimumeisen te stellen aan de toepassing van vroegsignalering door gemeenten. Zodat alle burgers in Nederland de hulp krijgen waar ze recht op hebben. En niet alleen dat: die hulp is ook nodig om te voorkomen dat burgers problematische schulden krijgen.” 

Daarnaast reflecteert Arjan Vliegenthart (directeur van Nibud) op de BKR Monitor 2023, waarbij het constateert dat het opvallend is dat de cijfers blijven dalen. “Het is een feit dat het leven duurder is geworden en na de coronacrisis heeft een deel van de Nederlandse huishoudens een flinke schok gehad. Maar dat uit zich volgens de BKR Monitor niet direct in acute, formele schulden. (…) Als samenleving is het belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Maar het blijft zo dat we een systeem hebben dat goed in staat is om overkreditering voor veel groepen te voorkomen.” 

In deze editie ook aandacht voor onder andere de opkomst van non-bancaire financiering voor mkb, de juiste werkwijze als het gaat om jongeren met schulden en de positieve effecten van een betaalbare energierekening. 

Het nieuwste BKR-magazine Inzichtelijk is nu online te bekijken via deze link. 

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.