Schulden Monitor 2021: dalende trend op bijna alle fronten

Met de jaarlijkse Schulden Monitor krijg je inzicht in het financieel welzijn in Nederland. Met de cijfers uit het Kredietregister geven we inzicht in het aantal personen met een consumptief en zakelijk krediet en het betalingsgedrag. Dat betalingsgedrag is bij ruim 95% van de Nederlanders op orde.

Aantal kredieten neemt verder af in 2021

In het afgelopen jaar nam het aantal kredieten verder af ten opzichte van 2020. In 2021 telde Nederland ruim 8 miljoen inwoners met een consumptief krediet. Dit tegenover ruim 8,5 miljoen eind 2020. In Wageningen is het percentage personen (met een consumptief krediet het laagst. In Meerssen het hoogst met 66 procent.

Betalingsproblemen nemen ook af

Het aantal Nederlanders met betalingsproblemen nam ook in 2021 af. Het daalde in een jaar tijd van 632,2 duizend naar zo’n 556,5 duizend. Het aantal mannen met een betalingsprobleem nam in 2021 af van 366,7 duizend naar 328,5 duizend. Het aantal vrouwen ging van 230,9 naar 199 duizend personen. De leeftijdsgroep met het grootste aantal betalingsproblemen valt tussen de 31 en 40 jaar: 133 duizend mensen. Betalingsproblemen worden iets vaker geregistreerd in een aantal grote steden. De provincies Flevoland en Zuid-Holland registreerden het hoogste percentage betalingsproblemen. In Rozendaal is het percentage personen (van de inwoners 18 jaar en ouder) met een betalingsachterstand het laagst. In Rotterdam het hoogst.

Afname schuldregeling

Het aantal Nederlanders met een geregistreerde schuldregeling daalt hard sinds corona. Eind 2021 hadden 46,6 duizend Nederlanders een geregistreerde schuldhulp. De meeste mensen met geregistreerde schuldregeling wonen in de provincies Flevoland en Groningen. Qua steden staat Rotterdam bovenaan met bijna 1 van de inwoners.

Opnieuw in de betalingsproblemen

Recidive, oftewel het opnieuw in financiële problemen komen nadat een eerder probleem is opgelost, komt vaak voor. Binnen zes maanden na het oplossen van een financieel probleem komt 6,7 procent opnieuw in de financiële problemen. Dat percentage loopt in de jaren erna verder op. Na één jaar heeft 9,1 procent een nieuw financieel probleem en na vijf jaar is dat opgelopen tot 12,9 procent. Nederlanders met 1 krediet hebben een kans van 0,6% om een betalingsprobleem te krijgen. Mensen met 4 contracten hebben al een risicopercentage van 2,3% en met 5 contracten is dat bijna 3%. Ook deze percentages illustreren het belang van de bewaartermijn van vijf jaar en inzicht in het aantal betalingsproblemen dat iemand heeft.

Zakelijke kredieten nemen toe

Stichting BKR registreert ook zakelijke kredieten. De consumptieve markt is helemaal gereguleerd, de zakelijke niet. Puur zakelijke kredietverstrekkers hebben bijvoorbeeld niet de verplichting om kredieten te registreren. Eind 2021 hadden bijna 100 duizend Nederlanders een zakelijk krediet, 25 duizend meer dan een jaar ervoor. Het aantal mensen met zowel een zakelijk als consumptief krediet nam toe: in een jaar tijd van bijna 200 duizend naar ruim 250 duizend. Eind 2020 waren er 1657 Nederlanders die op hun zakelijk en consumptief krediet een achterstand hadden. Dat is een jaar later gestegen naar 1991.

Wil je de digitale exemplaar van de Schulden Monitor in het vervolg in je mail ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.