3

Het voorkomen van fraude

Hoe komt u te weten of iemand die een lening of krediet bij u aanvraagt, een frauderisico vormt? Bij dat vraagstuk kan Stichting BKR u helpen.

We beheren in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) het EVA-systeem en voor de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) het SFH-systeem. Beide fraudepreventiesystemen ‘draaien’ op hetzelfde platform, waardoor het voor aangesloten organisaties makkelijk en veilig is het register te raadplegen.

Know Your Customer

De Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) verplicht organisaties in de financiële sector om er alles aan te doen om te weten wie je klanten zijn. Zo is het belangrijk om in kaart te krijgen wie belangrijke personen zijn op het gebied van de politiek. Maar ook of u te maken heeft met een 'gesanctioneerd persoon'. Hiervoor geldt dat financiële tegoeden moeten worden bevroren en dat het verboden is om financiële diensten te verlenen. Of dat een klant te maken heeft, of heeft gehad, met faillisementen, surseances van betaling of schuldsanering.

Stichting BKR biedt u twee verschillende tools waarmee u het frauderisico van uw klant kunt checken en misbruik kunt voorkomen.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.