Vanaf 1 januari 2021 geldt de aangepaste Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemeenten zijn vanaf dan verplicht om kredietaanbieders te informeren dat een inwoner schuldhulp krijgt. Dat doen zij door de schuldhulp te melden in het CKI. Daarvoor sluiten gemeenten aan op het CKI. Voor de operationele afhandeling kunnen zij een verwerker inschakelen. Gemeenten (of hun verwerker) mogen het CKI ook raadplegen om een beeld van de situatie van de consument te krijgen.  

Ik heb een vraag over de mailing die ik kreeg van BKR
Alle gemeenten hebben een mailing van ons gekregen met uitleg over hoe zij aansluiten op het CKI. Heb je een vraag over deze mailing? Bel ons dan: 088 - 150 2600. Of stuur een mail naar wgs@bkr.nl.

Wat moet ik doen om mijn gemeente aan te sluiten op het CKI? 
Alle gemeenten die aansluiten op het CKI doorlopen hetzelfde proces. Daarvoor geldt: 

  • Je gemeente sluit aan op basis van een wettelijke verplichting.
  • De manier van aansluiten is voor alle gemeenten gelijk.
  • De burgemeester of de gemeentesecretaris/directeur ondertekent de documenten bij de mailing.
  • Zodra we de ondertekende documenten binnen hebben, handelen wij het erkenningsproces af. De gemeente wijst een gebruikersbeheerder aan voor het Zakelijk Portaal. Dat is de plek waar we persoonsgegevens uitwisselen.

Wat kan ik met het Zakelijk Portaal?
Met de toegang tot het BKR Zakelijk Portaal kun je in het CKI:

  • een gegevensoverzicht raadplegen (of de verwerker doet dat namens je gemeente)
  • een vorm van schuldhulp registreren.

Mijn gemeente gebruikt een verwerker. Wat nu?
Het is verstandig om met je verwerker afspraken te maken wie wat registreert en welke gegevens de verwerker nodig heeft om dit te kunnen blijven doen. Ook krijg je nog instructies over hoe raadplegen en registreren werkt.    

Hoe wordt schuldhulp geregistreerd? 
Schuldhulp staat geregistreerd met de code SR. SR wordt zonder bedrag geregistreerd. Voor SR geldt dat je ook doorgeeft dat: 

  • een inwoner verhuist. 
  • de hulp eindigt of vervalt. 

Voor SR geldt de normale bewaartermijn van 5 jaar na beëindiging van het schuldhulptraject. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om na proportionaliteitsafweging de registratie te verwijderen. Op SR worden geen achterstanden of andere bijzonderheden geregistreerd. 

In de loop van 2021 hebben we nieuwe soortcodes ​geïntroduceerd waardoor de registratie van schuldhulp duidelijker wordt.  

Waarom nieuwe soortcodes? 
In 2021 kwamen 2 nieuwe codes: SH (schuldhulp) en SK (saneringskrediet). In theorie kan een consument na introductie beide codes hebben. Hierover krijg je nog informatie van ons.

Waar kan ik terecht met vragen? 
Voor vragen bel je: 088 - 150 2600. Of mail je naar wgs@bkr.nl.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.