1

Verantwoorde kredietverlening en inzicht

Als kredietaanbieder wil je een goed beeld van iemands financiële hebben situatie als hij een nieuw krediet aanvraagt. Als gemeente wil je dat ook om iemand te helpen met zijn schulden. Dan kijk je naar zijn inkomsten en zijn uitgaven. Om te weten of iemand al een krediet heeft en wat zijn betaalgedrag is, kun je bij ons terecht. Met ons overzicht van gegevens kun je bepalen of het verantwoord is dat iemand een nieuwe lening afsluit. Of kun je met hem een plan van aanpak maken om zijn schulden terug te betalen.

Actueel en betrouwbaar overzicht
In ons Centraal Krediet Registratiesysteem (CKI) staan zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd. Dan hebben we het over zo’n 20 miljoen kredieten: doorlopende kredieten, persoonlijke leningen, telefoonkredieten, credit cards, rood staan, restschulden na aflossing van een hypotheek, verzendhuiskredieten, hypotheken met een ander onderpand dan een eigen huis, private lease auto’s, schuldhulp en zakelijke kredieten waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is. We registreren onder andere het kredietbedrag, de persoonsgegevens, de looptijd, de aflossingsdatum en eventuele achterstanden of andere onregelmatigheden.

Raadplegen van het CKI
Met de gegevens in het CKI kun je de juiste keuzes maken als je een nieuwe lening wilt verstrekken of iemand wil helpen met zijn schulden. Je krijgt een actueel, objectief en betrouwbaar overzicht van de kredieten die iemand heeft en van het betaalgedrag daarop. Je ziet de lopende en beëindigde kredieten, de kredietsoort, het bedrag, de limiet en de looptijd. Ook krijg je informatie over het betaalgedrag, zoals (herstelde) achterstanden of andere onregelmatigheden. Wil je meer info zodat je je risico’s beter kunt afwegen of zodat je die info makkelijk toevoegt aan je eigen administratie? Kies dan voor de extra inzichten. Bijvoorbeeld:

 • Of een andere organisatie dezelfde gegevens heeft opgevraagd 15 dagen voor of na jou.
 • Of iemand al klant bij je is en welke overeenkomsten hij heeft met je organisatie.
 • Of iemand kredieten in het buitenland heeft.

Hulp bij de beoordeling
Heb je hulp nodig bij de beoordeling van het kredietoverzicht? Kies er dan voor een voorspelling te krijgen van de kans dat iemand binnen 18 maanden een betalingsprobleem krijgt. Deze voorspelling drukken we uit in een score. Die score is gebaseerd op het leen- en aflosgedrag van miljoenen consumenten. Een waardevolle aanvulling als je het CKI raadpleegt. Hiermee kun je je eigen risico’s beperken en problematische schulden helpen voorkomen. De score helpt je bij:

 • Het verkrijgen van een zo compleet mogelijk beeld van je klant.
 • Het beperken van (krediet)risico’s.
 • De inrichting van het kredietacceptatieproces.
 • De uitbreiding van interne scoremodellen.
 • Het aanbieden van een betalingsregeling.

Preventief beheer
Als kredietaanbieder wil je ook graag je kredietportefeuille onderhouden en bijdragen aan de invulling van je wettelijke zorgplicht. Met onze early warning-tool houd je je kredietportefeuille 24/7 in de gaten. Je krijgt inzicht in ontwikkelingen die het risicoprofiel van je klant beïnvloeden. Bijvoorbeeld als iemand een krediet heeft afgelost of achterloopt met betalen. Hierdoor kun je op tijd contact opnemen met je klant en maatregelen nemen om verdere problemen te voorkomen. De voordelen op een rij:

 • Je doet 24/7 aan proactief risicobeheer.
 • Je kunt de kredietstatus en het risicoprofiel van je klant actueel houden.
 • Je kunt op tijd maatregelen nemen en problemen voorkomen.
 • Je geeft invulling aan je zorgplicht.

Screening
Met BKR Screening krijg je een kopie van de gegevens die je in CKI hebt geregistreerd. Je kunt die gegevens vergelijken met de gegevens uit je eigen database. Zo zie je meteen welke meldingen je misschien nog moet herstellen. BKR Screening helpt je om je klant adequaat te beschermen tegen overkreditering en om aan je zorgplicht te voldoen.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.