Artikel

Energie is tegenwoordig een behoorlijke kostenpost voor elk huishouden en eentje die met name bij mensen met een lager inkomen gevoeld wordt. Het is dan ook een goed idee om te kijken naar mogelijkheden om de woning te verduurzamen, ware het niet dat ook die investeringen wel eerst betaald moet worden. Voor deze huishoudens lijkt dat een onneembare drempel, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. In het komende nummer van Inzichtelijk gaan Ernst-Jan Boers van het Nationaal Warmtefonds en Angeline de Wit van Venn Hypotheken daar verder op in. Hier alvast een kleine vooruitblik.

Het Nationaal Warmtefonds is bedoeld om mensen met een particuliere woning een lening te geven om hun huis te verduurzamen. Die lening wordt ook verstrekt aan die om verschillende redenen moeilijk geld kunnen lenen, bijvoorbeeld omdat ze een BKR-registratie hebben of een laag inkomen hebben. Onder voorwaarden kunnen mensen met een laag inkomen zelfs lenen tegen een rente van 0 procent. Mensen die helemaal niet kunnen lenen kunnen een ‘niet kunners’-lening krijgen: ze hoeven de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Toetsing vindt iedere drie jaar plaats en mocht er na drie keer toetsen nog altijd geen mogelijkheid zijn om terug te betalen, wordt de lening kwijtgescholden. Voorzitter Ernst-Jan Boers calculeert afboeking dan ook in. Maar ook: “Maatregelen die energie besparen drukken de energierekening en zo kun je in principe de financiering doen.” Desondanks gebeurt het dat mensen nog altijd niet kunnen aflossen en daarmee neemt het Nationaal Warmtefonds dus een bewust groter risico dan iedere andere kredietverstrekker. De leningen zijn in de regel relatief kleine bedragen van tien- à twaalfduizend euro: de drempel om daarvoor een hypotheek af te sluiten is echter te hoog. Overigens krijgen deelnemers het geleende bedrag niet op de eigen bankrekening gestort. Daarmee zou de verleiding kunnen ontstaan om met de lening eventueel andere financiële gaten te dichten of om met het geld iets anders te doen. De lening wordt door het Nationaal Warmtefonds in een bouwdepot gestopt en moet gebruikt worden voor verduurzaming. Het Nationaal Warmtefonds is populair: vorig jaar leende het fonds nog 270 miljoen euro uit, dat bedrag zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk verdubbelen.

Hypotheek
Een andere manier om geld vrij te maken voor financiering van verduurzamingsmaatregelen, is via de hypotheek. Angeline de Wit, hoofd operations bij Venn Hypotheken, vertelt dat de regeling voor nieuwe leennormen hypothecair krediet 2024 onderweg is, met meer ruimte om verduurzamingsmaatregelen op te nemen in de hypotheek. Zo komt er enerzijds meer financiële ruimte bij de aankoop van een woning met een gunstig energielabel (tot en met B) en anderzijds extra ruimte voor het financieren van energiebesparende maatregelen bij de aankoop van een woning met een minder goed energielabel. Op die manier stimuleert de overheid om dergelijke woningen in een beter energielabel te krijgen en te besparen op energie en dus energielasten. De mogelijkheden zijn steeds beter bekend bij de tussenpersonen en steeds meer kopers doen een beroep op deze financieringsmaatregelen.

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.