Artikel

In het komende nummer van Inzichtelijk publiceren we een interview met Sadik Harchaoui, chef de mission van SchuldenlabNL. Hoewel het doel van SchuldenlabNL nog altijd onveranderd is – Nederland schuldenvrij – staan ook bij de stichting de ontwikkelingen niet stil. Harchaoui bekijkt in het interview het heden en de toekomst en kijkt ook kort terug.

Gerrit Zalm, voorzitter van SchuldenlabNL, sprak twee jaar geleden al over het opschalen van lokale successen naar landelijk niveau en de brugfunctie naar grote partijen als belangrijkste middelen van SchuldenlabNL. Dit is nog altijd hoe SchuldenlabNL werkt, maar Harchaoui maakt daarbij wel enige nuances. “We zoeken altijd naar de publiek-private samenwerking en proberen om niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden. Het is mooi dat er veel partijen zijn die van alles ondernemen, maar de keerzijde is dat er flink wat dubbel werk wordt gedaan. Daarom verzinnen we geen eigen projecten, maar schalen op wat bewezen effectief is.”

Van vijf naar acht methoden
SchuldenlabNL kende twee jaar geleden vijf methoden, inmiddels zijn dat er acht. De eerste vijf methoden zijn grotendeels in samenwerking met grote gemeenten en partijen in het veld ontwikkeld en zijn succesvol gebleken. De impact en gerealiseerde kostenbesparing van de Doorbraakmethode zijn groot gebleken en deze aanpak is inmiddels dé norm van hoe maatwerk in het sociaal domein voor multiprobleem-huishoudens gerealiseerd kan worden. Ook de Nationale Schuldhulproute (NSR) is bekend. Harchaoui: “De NSR functioneert geweldig en is niet meer weg te denken.”

Extra aandacht kwetsbare groepen
Daarnaast had SchuldenlabNL de afgelopen jaren extra aandacht voor groepen die qua dienstverlening en hulp in de schuldenproblematiek tussen wal en schip vallen. Harchaoui noemt vrouwen in een vrouwenopvang en jongeren op praktijkscholen met een complexe thuissituatie of met moeite om een startcertificaat te halen. “En boeren. Los van de stikstofproblematiek haalt een derde van de boeren geen wettelijk bruto minimumloon uit de bedrijfsvoering.” In deze gevallen gebruikt SchuldenlabNL de verbindingskracht (brugfunctie) om partijen bij elkaar te brengen en de situatie voor deze doelgroepen onder de aandacht te brengen.

Van corona naar inflatie
Hoewel ook SchuldenlabNL tijdens en na de coronacrisis rekening hield met een flinke golf van schuldenproblematiek, is dat vooralsnog uitgebleven, met uitzondering van zzp’ers en jongeren zonder inkomen. “Mede door de ondersteunende maatregelen van de overheid natuurlijk. Toch is de golf meegevallen. Mensen hebben in deze periode ook gewoon minder uitgegeven en de betalingsmoraal is tamelijk goed gebleven”, aldus Harchaoui. Maar de ene crisis is nog niet bezworen of de volgende doemt alweer op. Geïnitieerd door de Russische inval in Oekraïne stegen de prijzen van brandstof en energie naar recordhoogten, gevolgd door een flinke inflatie. “Een mokerslag”, typeert Harchaoui het. Het lijkt derhalve frustrerend dat het werk van SchuldenlabNL en veel andere instanties nooit klaar is. Harchaoui: “Het is frustrerend voor mensen die in deze situatie zitten. Onze frustratie gaat hen niet helpen, het moet ons juist extra energie geven om de problematiek aan te pakken. In de komende zes à zeven maanden is de rol van de schuldeisers cruciaal om de stress te verminderen.”

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.