"Artikel"

Lokaal werken schuldeisers en gemeenten samen om schuldenproblematiek op te pakken. Hierbij steunt de onafhankelijke stichting Schuldenlab NL lokale initiatieven. “Als iedereen samenwerkt, voorkom je schuldproblematiek”, claimt Manuel Van der Hoek, kwartiermaker van Schuldenlab NL.

“We moeten met z’n allen anders gaan denken over schulden. Het is nu zo dat iemand die wakker ligt omdat hij een schuld niet kan betalen, wordt doorverwezen naar de dokter voor slaappillen. Dat lost niks op en daar komen alleen meer kosten van. Nederlandse schuldeisers kunnen nog meer oog hebben voor het gezamenlijk belang. En het gaat om alle gremia, dus niet alleen deurwaarders en incassobureaus, maar ook om overheidsinstanties. Als iedereen samenwerkt, zijn er straks geen huishoudens meer die zwaar in de problemen hoeven te blijven zitten vanwege schulden, maar gewoon hun lasten kunnen dragen. Dat scheelt het bedrijfsleven en de overheid een hoop geld en moeite.”

'Goed als mensen geld lenen, maar laat het geen last zijn'

“Ik wil dat de zorgen over schulden verdwijnen. Natuurlijk is het goed als mensen geld lenen voor een huis of studie, maar laat die last hen niet tot zorg zijn. Het wordt een probleem als bijvoorbeeld afgestudeerden geen passend werk vinden en in de zorgen komen. Het is daarom goed dat een studieschuld na dertig jaar aflossen wordt kwijtgescholden.”

BESLAG OF MAATWERK

“Neem nu het project ‘Haags Hospitaal’ waarbij gemeente en andere schuldeisers kijken naar hoe je samen problemen oplost. Zo legde een deurwaarder beslag op de auto van iemand die het moeilijk had na het verlies van zijn vrouw, maar dat beslag leidde uiteindelijk tot meer problemen. Door hem een klein wagentje te bieden, kon de man zich herpakken en wist hij schulden in te lossen. Zo werd erger voorkomen. De belangrijkste les van Schuldenlab NL is dat private en publieke organisaties moeten samenwerken. Dan ontdek je wat iemand daadwerkelijk nodig heeft om uit de schulden te komen.”

PRIVATE EN PUBLIEKE PARTIJEN MOETEN SAMENWERKEN

“Dit werkt alleen als alle organisaties gaan samenwerken. Vergis je niet, er is al veel lokale privaat-publieke samenwerking zoals in Den Haag. Landelijk moeten we doorpakken. Individuele partijen moeten over hun eigen schaduw stappen en samenwerken. Daar spint iedereen garen bij. Dat ideaal is haalbaar. Niet voor niets heb ik de zekerheid van mijn baan bij een zorgverzekeraar opgezegd en ben ik aan de slag gegaan voor Schuldenlab NL. Je moet initiatief durven nemen, want anders verandert er niks.”

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.