"Artikel"

“Laatst ging ik op werkbezoek in Utrecht. Daar heb ik samen met wethouder Linda Voortman gesproken met mensen die in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Ik weet nu dat ze in Utrecht dit traject goed oppakken, maar de vraag blijft hoe ze het in Rotterdam of Maastricht doen. Daar heb ik geen zicht op omdat er geen landelijke aanpak is. Ik wil dat er een landelijk kader komt, waardoor er een basisnorm is in elke gemeente.”

Haal mensen uit die vicieuze schuldencirkel

“De regering deed al in 2017 de belofte om aan de slag te gaan met schulden, maar er is nog niet veel gebeurd. En de overheid is nota bene zelf de grootste schuldeiser. Dat moet anders. De overheid mag best kritisch naar de eigen rol kijken. Laatst zag ik de documentaire ‘De Schuldmachine’ over jongeren zonder inkomen met grote schulden. Denk aan een meisje wiens ouders het verzuimden haar schoolboeken te betalen. Zodra ze achttien werd, kreeg ze een brief waarin de schuldeiser duizenden euro’s vraagt. Of neem de jonge, schoolgaande moeder die door een faillissement van de kinderopvang door de belastingdienst met een schuld van 35.000 euro werd opgescheept omdat zij het faillissement niet kon bewijzen. Dit zijn voorbeelden van mensen die wel hun schuld willen inlossen, maar dat eenvoudigweg niet kunnen. Voor die groep moet de aanpak echt veranderen. Nu stapelen hun schulden zich op door rente en boetes en komen ze daar nooit meer uit. Het zou goed zijn als we kiezen voor humane oplossingen waarbij er oog is voor de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in wie wel wil, maar niet kan betalen en daar coulant voor te zijn. We moeten mensen uit die vicieuze cirkel halen waarin schulden zich blijven opstapelen. Daarnaast wil ik een aanpak van de handel in schulden. Het is onacceptabel dat incassobedrijven schulden opkopen en vervolgens mensen genadeloos uitknijpen.”

Politiek moet balans vinden tussen privacy en maximaal informeren

“Zorg dat gemeenten die belast zijn met vroeg-signalering maximaal over informatie beschikken om te helpen. Hierbij is er wel een dilemma: aan de ene kant wil je mensen zo snel mogelijk helpen, aan de andere kant moet je respect hebben voor privacy. Het is zaak om daar een goede balans in te vinden.”

Er is niks mis met verantwoord lenen

“Met lenen is op zich niets mis als het gaat om verantwoord lenen zoals bij een hypotheek voor een woning. De eindeloze kredieten van bedrijven als Wehkamp en dergelijke moeten wel aan banden worden gelegd. In Nederland hebben we kredietregistratie. Dat is een goede zaak zolang het uitgangspunt is dat je mensen hierdoor zo goed mogelijk kan helpen.”

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.