Vroegsignalering

Hoe eerder je betalingsachterstand signaleert, hoe makkelijker het is om hulp te bieden. Daarmee voorkom je dat achterstanden verergeren. En dat ze leiden tot problematische schulden en sociale problemen.
Q5A5397

Met Vindplaats van Schulden (VPS) brengen we de betalingsachterstanden van verschillende partijen bij elkaar: van verhuurders, energiemaatschappijen, het drinkwaterbedrijf en zorgverzekeraars. Met deze informatie kun je als gemeente je inwoners proactief hulp bieden. Juist nu is dit belangrijker dan ooit. En dan is het wel zo handig dat je alle signalen op 1 plek binnenkrijgt.

Nieuwsberichten over vroegsignalering

In maart presenteerde Stichting BKR de halfjaarlijkse Kredietbarometer, die inzicht in trends en ontwikkelingen geeft rondom het financiële welzijn van Nederland. Opvallend in dit beeld is het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van ongeveer 695.000 eind 2019 naar ruim 657.000 een jaar later.

Lees meer

SchuldenLabNL en de NVVK hebben in ‘coronajaar’ 2020 gewaarschuwd dat het aantal mensen met problematische schulden onder invloed van de pandemie zal toenemen. Als hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt Peter Hein van Mulligen de vinger zo goed mogelijk aan de pols.

Lees meer

Meer oplossingen voor gemeenten
Als gemeente ben je verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening aan je inwoners. Dat staat in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). In de verschillende fases van schuldhulpverlening bieden we een oplossing waarmee we je als gemeente ondersteunen. Zo helpen wij het financieel welzijn van alle Nederlanders te bevorderen en voorkomen we samen problematische schulden. Want dat is een taak van ons allemaal: van kredietaanbieders, van gemeenten en van ons.

Kredieten inzichtelijk maken
Als gemeente ben je vanaf 1 januari 2021 wettelijk verplicht om aan kredietaanbieders inzichtelijk te maken dat een inwoner schuldhulpverlening krijgt. Dat kun je doen door in ons Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) de beschikking toegang tot schuldhulpverlening te registreren. Als je deelneemt aan het CKI, kun je ook de kredietgegevens van inwoners opvragen. Dat helpt je als je een plan van aanpak voor schuldhulp maakt.

Een seintje als er iets verandert
Als gemeente wil je bijhouden hoe het gaat met de schuldhulp. Met onze early warning-tool “monitoring” houd je je schuldhulp 24/7 in de gaten. Je krijgt een seintje als er iets verandert. Bijvoorbeeld als iemand achterloopt met betalen. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen en maatregelen nemen als dat nodig is.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.