BKR Know Your Customer met Sanctie

Als financiële organisatie wil je weten wie je klant is, ‘Know Your Customer’ (KYC). Je wilt immers geen klantrelatie aangaan met iemand die misbruik kan maken van je financiële diensten. Denk aan witwassen, terrorismefinanciering en fraude. Met Sanctie check je of iemands financiële tegoeden zijn bevroren of dat het verboden is om hem financiële diensten te verlenen. Deze financiële sancties zijn dwingende, niet-militaire instrumenten in het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Ze spelen een belangrijke rol in de bestrijding van terrorisme. Deze internationale regelgeving is in ons land opgenomen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet. Als iemand op een sanctielijst wordt gevonden, ben je als financiële instelling dit verplicht te melden aan de AFM en DNB.

Sanctie in het kort

  • Je krijgt een objectief en actueel beeld of je klant op 1 van de (inter)nationale sanctielijsten staat.
  • Je geeft hiermee invulling aan de wettelijke eisen vanuit de wet en -regelgeving (Wwft en de Sanctiewet) op het gebied van ‘Ken je klant’ en je zorgplicht.
  • Je kunt Sanctie ook periodiek uitvoeren voor al je klanten om invulling te geven aan de wettelijke eisen vanuit de wet en -regelgeving (Wwft en de Sanctiewet) op het gebied van ‘Ken je klant’ en je zorgplicht.

Risico’s in kaart brengen

Het doel van BKR Sanctie is het in kaart brengen van mogelijke risico’s. Met BKR Sanctie check je iemand op de OFAC Sanctie lijst, de EU-Sanctie lijst, de Nationale (DNB) Sanctie lijst en de VN Sanctie lijst staat. Hiermee voldoe je aan de eisen van de AFM en DNB op het gebied van de Sanctiewet.

Welke sanctielijsten checken we?

  • Sanctielijst van de Europese Unie (CFSP)
  • Sanctielijst van het Amerikaanse Ministerie van Financiën (OFAC)
  • Nationale Sanctielijst terrorisme (DNB)
  • VN Sanctielijst
  • De nationale Belgische Sanctielijst
  • De UK sanctions list, Consolidated List of Financial Sanctions Targets

Sanctie voor jouw organisatie

Sanctie is er voor alle organisaties, die voordat zij een zakelijke relatie aangaan, willen weten of iemand op de sanctielijst staat.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.