BKR Know Your Customer met PEP

Met PEP controleer je of iemand een ‘Politically Exposed Person’ (PEP) is. Ofwel een belangrijk politiek persoon. Als organisatie wil je weten met wie je zaken doet, ‘Know Your Customer (KYC). Je wilt immers geen klantrelatie aangaan met iemand die misbruik kan maken van je financiële diensten. Denk aan geld witwassen, terrorismefinanciering en fraude. In het kort:

  • Je krijgt een objectief en actueel beeld of je potentiële klant een belangrijk politiek persoon is.
  • Je geeft hiermee invulling aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en je zorgplicht.
  • Je kunt PEP ook periodiek uitvoeren voor al je klanten om invulling te geven aan de wettelijke eisen.
  • Je kunt met PEP zowel Nederlandse als internationale klanten checken.

  • Je krijgt bij een toetsing ook inzicht in familieleden en belangrijke relaties van de PEP.

Risico’s voorkomen

Het doel van PEP is het in kaart brengen van mogelijke risico’s. Eén van de indicatoren die leidt tot een hoger risico is of iemand een belangrijk politiek persoon is. De Financial Action Task Force (FATF) heeft vastgesteld dat een financiële instelling een bijzonder hoog risico loopt bij het aangaan van een zakelijke relatie met zo’n persoon. Als je weet dat iemand een belangrijk politiek persoon is, ben je verplicht om een verscherpt onderzoek uit te voeren en daarmee een risicoclassificatie te bepalen voor deze persoon.

Welke bron gebruiken we?

Voor BKR PEP gebruiken we de LexisNexis lijst (Info4C) en C6 Acuris. Gecombineerd vormen deze twee lijsten een solide basis voor het vinden van een PEP.

BKR PEP voor jouw organisatie

BKR PEP is er voor alle organisaties, die voordat zij een zakelijke relatie aangaan, willen weten of iemand een politiek prominent persoon is. Of voor organisaties die vanuit de Wwft verplicht zijn om dit in kaart te brengen.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.