ING Spaaronderzoek: veel mensen hebben onvoldoende spaarbuffer

Afgelopen december publiceerde de ING de resultaten van het ING Spaaronderzoek. Daaruit blijkt dat sparen Nederlanders in het bloed zit, maar ook dat lang niet iedereen over een voldoende spaarbuffer beschikt. We bespreken de resultaten met Japke Kaastra, Head of Financial Health bij ING.

Wat is het goede nieuws in het onderzoek?
Kaastra: “Sparen zit in het DNA van de Nederlander: 90% van de respondenten geeft aan te sparen. Onder jongeren is dat zelfs 96%. Maar het gaat ook om de bedragen en wat er uiteindelijk op de spaarrekening blijft staan. Er zijn grote verschillen. Een kwart van de Nederlanders heeft meer dan 10.000 euro op de rekening staan. Daarnaast heeft 22% 500 euro of minder op de spaarrekening. Minder dan 500 euro is natuurlijk erg kwetsbaar, bij een tegenslag is dat al snel te weinig.”

Wat betekent het ontbreken van een voldoende spaarbuffer voor problematische schulden en het financieel welzijn van Nederland?
“Een spaarbuffer is het beste preventieve middel tegen schulden. In dat kader is het ook belangrijk om te kijken hoeveel buffer je nodig hebt. Ook voor mensen met hogere inkomens, juist zij kunnen bij ingrijpende life events in de problemen komen. Zij zijn kwetsbaarder dan ze zelf denken te zijn.”

Wat zou je definiëren als ‘een gezonde buffer’?
“Sowieso het bedrag van het eigen risico voor de zorgverzekering. Dat is wel echt het minimum. De respondenten van het onderzoek vinden drie keer een maandsalaris een goede buffer. Overigens kun je dat zelf laten uitrekenen door de Nibud Bufferberekenaar. Er zijn namelijk nogal wat zaken van invloed. Heb je een eigen huis? Een auto? Kinderen? Dat speelt allemaal mee. Het is ook iets wat je zelf bepaalt en het is deels subjectief: wat geeft je een rustig gevoel?”

Wat kun je doen om mensen met zo’n kleine spaarbuffer te stimuleren om meer te gaan sparen?
“Bij ING sturen we erop om dat structureel te doen. Veel mensen sparen, maar om er echt een gewoonte van te maken, is nog iets anders. We hebben bijvoorbeeld recent een functionaliteit in onze app geïntroduceerd: ‘Rond af en Spaar’. Stel, je doet een uitgave van 1,60 euro. Dat wordt door deze feature naar boven afgerond, in dit geval naar 2 euro. Dan spaar je 40 cent. Je kunt het ook naar 5 euro afronden. Uit andere landen waar deze feature wordt gebruikt, blijkt dat je zo gemiddeld 33 euro per maand spaart. Sparen begint met kleine beetjes, en zoals gezegd is het een preventie tegen schulden. Het hebben van een buffer is de allerbeste manier om dat te voorkomen.”

Wat kun je nog meer doen om sparen te bevorderen?
“Je kunt automatisch sparen instellen. Het is slim om dat aan het begin van de maand te doen. Dat noemen we ‘pay yourself first’. In onze app kan je met 'Kijk Vooruit’ een realistisch bedrag inschatten om maandelijks opzij te zetten, gebaseerd op normale inkomsten en uitgaven. Het stellen van een spaardoel is ook een middel, het helpt enorm om gericht te sparen. Uit het onderzoek blijkt dat 6 op de 10 mensen spaart voor een financiële buffer. Spaarders met een spaardoel sparen sneller, vinden het leuker en houden het beter vol.”

Meer informatie: https://nieuws.ing.nl/nl-NL/232752-ing-spaaronderzoek-lang-niet-iedereen-beschikt-over-voldoende-spaarbuffer en https://nieuws.ing.nl/nl-NL/232393-ing-lanceert-rond-af-spaar