Artikel

Volgens een brief die demissionair staatssecretaris Marnix van Rij in oktober 2023 naar de Tweede Kamer stuurde, worstelt een forse groep ondernemers nog met belastingschulden uit de coronaperiode. In totaal gaat het om ruim 13 miljard euro. Meer dan 60.000 ondernemers hebben een betalingsachterstand, ruim 20.000 van hen losten nog geen cent af. Ruim 34.000 ondernemers konden de betalingsregeling die ze met de Belastingdienst waren overeengekomen niet nakomen, omdat ze failliet gingen of in de schuldsanering terecht kwamen.

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland bevestigt dat veel ondernemers het bijna twee jaar na het einde van de laatste corona-lockdown nog steeds moeilijk hebben. “Al snel na corona belandden ze in de volgende crisis: de energiecrisis als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De kosten van grondstoffen, energie, huren en lonen stegen fors. En dan zitten we inmiddels ook nog in een milde recessie, dus veel ondernemers hebben nog niet de kans gehad om er bovenop te komen. We begrijpen overigens dat onder die tienduizenden ondernemers vooral veel zzp’ers zitten. Er wordt veel gekeken naar de faillissementscijfers, maar het aantal ondernemers dat is gestopt om een faillissement te voorkomen, is harder gestegen.”

De cijfers komen vast niet als een verrassing. Hoe heeft MKB-Nederland er op geanticipeerd?
Visser: “We hebben bij de overheid al snel en met succes gepleit voor onder meer een langere terugbetaaltermijn bij de Belastingdienst en meer coulance met betrekking tot betalingsregelingen. Richting ondernemers hebben we er steeds op aangedrongen om, hoe moeilijk hun situatie ook, in elk geval in actie te komen. Dus om altijd contact op te nemen met de Belastingdienst, omdat daar vaak toch nog afspraken mee te maken zijn. We hebben ze ook gewezen op de juiste schuldhulpverlening, via onder andere Geldfit Zakelijk. We hebben ook met succes gepleit voor verlenging van het versoepelde regime bij de Belastingdienst met betrekking tot de coronaschulden. Die versoepeling is verlengd van 1 oktober naar 1 april 2024 en houdt in dat de Belastingdienst langere tijd genoegen neemt met hetzelfde percentage dat andere schuldeisers krijgen bij een schuldsanering. Dit in plaats van de gebruikelijke 200%. Dat helpt om andere schuldeisers mee te krijgen in een akkoord en geeft ondernemers ook meer tijd om tot zo’n akkoord te komen.”

Zijn meer faillissementen onafwendbaar, omdat sommige ‘slechte’ ondernemers door de coronasteun op de been werden geholpen, of verdienen ondernemers steun/meer tijd/clementie?
“We hebben een broertje dood aan het frame dat ‘slechte’ ondernemers door de coronasteun op de been werden gehouden. Alsof er ook maar één ondernemer zou zijn die beter is geworden van de coronacompensatie. De realiteit is dat ondernemers op last van de overheid hun bedrijf moesten sluiten, terwijl alle lasten gewoon doorgingen zonder dat daar inkomsten tegenover stonden. Als het vóór corona al niet zo goed ging met je bedrijf, is dat door corona alleen maar verergerd. Er wordt vrij gemakkelijk vergeten dat veruit de meeste steun naar de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) ging. Naar medewerkers dus, om te voorkomen dat zij hun baan zouden verliezen. Vergeten werd ook dat die tegemoetkoming maar 70% van de loonkosten betrof en dat ondernemers dus zelf opdraaiden voor die 30%, terwijl hun medewerkers thuiszaten. Als je je bedrijf op last van de overheid moet sluiten, is het niet meer dan terecht dat je daarvoor wordt gecompenseerd. Wat we bij al dit soort cijfers wat mij betreft nooit moeten vergeten, is dat het om mensen gaat. Dat elk faillissement een sociaal en persoonlijk drama is voor de ondernemer die het overkomt.”

Fotocredit: Sam Rentmeester

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Over Stichting BKR
Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.