Artikel

Analisten, adviseurs en managers van banken, verzekeraars en werknemers van FinTech-bedrijven worden vooral opgeleid door hogescholen als Fontys, Windesheim en Inholland. De opleidingen zijn breed georiënteerd en ook ‘relevante soft skills’ als budgettering, klantgericht werken en zorgplicht komen aan bod. Toch zou er volgens docent Rob van Wordragen, van de Inholland-opleiding Business Studies, meer structurele aandacht mogen komen voor mensen met een ongezond financieel huishouden en mensen die het risico lopen problematische schulden op te bouwen.

‘Wij leiden de ‘financials’ van de toekomst op’, staat er onder iedere e-mail die Van Wordragen stuurt. “Ook dit jaar gaan er weer ongeveer vijftig afgestudeerden direct aan de slag in het bedrijfsleven”, legt hij uit. “Binnen de opleiding Business Studies hebben ze na twee jaar gekozen voor de afstudeerrichting Banking and Insurance (BAI), die je kunt zien als de ‘2.0-versie’ van de vroegere opleiding Financial Service Management (FSM).”

Gastcolleges
‘Je leert vooral in de praktijk aan de hand van echte vraagstukken van bedrijven die je in teams van verschillende studenten helpt oplossen’, prijst Inholland de studie aan. Van Wordragen bevestigt dat BAI veel dichter bij het bedrijfsleven staat dan zijn voorgangers. “Theorie blijft belangrijk, maar door de banden met het bedrijfsleven aan te halen, is er ook steeds meer praktijk en praktijkonderzoek in de opleiding verweven. Studenten lopen stages en doen onderzoeksopdrachten bij bedrijven. En managers en bestuurders van banken, verzekeraars en organisaties als De Nederlandsche Bank (DNB), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Stichting BKR verzorgen gastcolleges.”

FinTech-bedrijven
Inholland leidt volgens Van Wordragen primair financiële professionals op met kennis van wet- en regelgeving, business, ICT-infrastructuur, verandermanagement, (financial) risk- en balansmanagement en actuariaat. Met het diploma op zak kunnen en gaan de meesten direct aan de slag als analist, adviseur of manager in de financiële sector. Van Wordragen: “Dat kan bij een bank of een verzekeraar zijn, maar ook bij een van de vele FinTech-bedrijven die Nederland inmiddels telt. Ook buiten de financiële sector zijn onze afgestudeerden in trek. Tijdens de brede opleiding wordt namelijk ook veel aandacht besteed aan zaken als communicatie, marketing, sociale media, riskmanagement, compliance en governance.

Actuele vakbekwaamheid
Tentamens over de modules Wft Basis en Wft Vermogen, helpen alle BAI-studenten aan de noodzakelijke actuele vakbekwaamheid op het gebied van de Wet financieel toezicht (Wft). Ook tijdens gastcolleges kunnen de ‘financials van de toekomst’ worden voorbereid op de mensen met een ongezond financieel huishouden, waar ze later als adviseur beroepshalve mee te maken kunnen krijgen. In aanvulling op de gastcolleges zou, volgens Van Wordragen, tijdens de opleiding meer structureel aandacht moeten worden besteed aan mensen die om wat voor reden dan ook het risico lopen om problematische schulden op te bouwen. “Hoe kun je ze tegen zichzelf beschermen, als je ze moet adviseren over een financieel product dat ze zich niet kunnen veroorloven?”

Op de agenda
Ook als je een goed betaalde baan hebt in de financiële sector, wil Van Wordragen maar zeggen, maak je deel uit van een samenleving die gebaat is bij zoveel mogelijk mensen met een gezond financieel huishouden. “Dat soort aspecten komt nu ook al aan bod tijdens de opleiding, maar het kan nadrukkelijker, structureler. Voor ik begin volgend jaar met pensioen ga, wil ik zeker kijken hoe ik dat op de agenda kan zetten.”

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.