Wat is een BKR toetsing?

Onder een BKR toetsing wordt meestal een toetsing in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR verstaan. Geldverstrekkers doen een dergelijke toetsing om te zien of u al leningen heeft afgesloten en of u deze netjes terugbetaalt. Deze toetsing vindt meestal plaats wanneer u een krediet of lening aanvraagt.

Voordat geldverstrekkers u een lening mogen verstrekken is het wettelijk verplicht om uw gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem te raadplegen: de zogeheten BKR toetsing.

Omdat bijna iedereen wel eens een lening heeft afgesloten, staan er heel veel mensen in het Centraal Krediet Informatiesysteem vermeld. In totaal wel zo’n 8,5 miljoen mensen. De kans is dus groot dat ook u in dit systeem voorkomt. Dat is dus niet vreemd en ook niets om u voor te schamen.

In onze huidige maatschappij is het normaal om voor bepaalde grote uitgaven, zoals de aankoop van een nieuwe auto of een verbouwing van uw huis, geld te lenen. Geldverstrekkers moeten er echter wel voor zorgen dat u niet teveel leent. De BKR toetsing helpt hen hierbij.

Staat u positief geregistreerd bij Stichting BKR dan doen geldverstrekkers graag zaken met u. Zij weten dan dat u het geleende geld weer keurig terugbetaalt. Een BKR toetsing kan u dus helpen om een krediet of lening te krijgen.

Aan de andere kant beschermt een BKR toetsing ook tegen overkreditering. Met andere woorden tegen ‘te veel lenen’. Dit kan soms op korte termijn aantrekkelijk lijken, maar op langere termijn voor financiële problemen zorgen. Meer weten over Stichting BKR? Check ons korte animatiefilmpje.