Wat is een BKR check eigenlijk?

Met een BKR check bedoelt men een toetsing in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR. Deze toetsing wordt meestal uitgevoerd door geldverstrekkers waar u een krediet of lening aanvraagt. Voordat zij die lening aan u mogen verstrekken is het wettelijk verplicht om uw gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem te raadplegen: oftewel de BKR check.

Omdat bijna iedereen wel eens een lening heeft afgesloten, staan er heel veel mensen in het Centraal Krediet Informatiesysteem vermeld. In totaal wel zo’n 8,5 miljoen mensen. De kans is dus groot dat ook u in dit systeem voorkomt. Dat is dus niet vreemd en ook niets om u voor te schamen. In onze huidige maatschappij is het normaal om voor bepaalde grote uitgaven (bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto of een verbouwing van uw huis) geld te lenen. Geldverstrekkers moeten er echter wel voor zorgen dat u niet teveel leent. De BKR check helpt hen hierbij.

Geldverstrekkers zien in het Centraal Krediet Informatiesysteem of u andere leningen heeft afgesloten en of u deze netjes terugbetaalt. Doet u dit, dan gaan geldverstrekkers graag met u in zee. Wanneer u een betalingsachterstand heeft op een eerdere lening dan kunnen zij dit ook zien. In dat geval zal de geldverstrekker voorzichtig zijn om u een nieuwe lening te verstrekken. De kans is dan aanwezig dat u deze niet meer terug kunt betalen.

Zo beschermt de BKR check u dus tegen teveel lenen. En zorgt de check er mede voor dat u in de toekomst niet in de financiële problemen komt. Meer weten over Stichting BKR? Check het korte animatiefilmpje.