Hoe zit het met de BKR registratie van een mobiel telefoonabonnement?

Vanaf 1 mei 2017 krijgt u bij een telefoonabonnement, inclusief telefoon op afbetaling boven de 250euro, een BKR registratie. De registratie geldt voor de afbetaling van de mobiele telefoon, niet voor de abonnementskosten voor mobiel internet, bellen en sms’en. Bij de meeste abonnementen betaalt u de telefoon met een maandelijks bedrag af. Het gaat daarbij vaak om abonnementen van één jaar of twee jaar. Het afbetalen van de telefoon wordt gezien als een aflopend (goederen) krediet. Vanaf 1 mei 2017 zijn providers verplicht om deze kredietverstrekking bij ons door te geven. U staat dan in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Het gaat hierbij om een positieve BKR registratie.

Strengere regels:  BKR registratie bij mobiel abonnement met telefoon op afbetaling
Per 1 januari 2017 worden de telefoons op afbetaling gezien als een aflopend krediet. De Autoriteit Financiële Markten (het AFM) houdt toezicht op deze kredieten. Telecomaanbieders zijn verplicht om de kosten van het telefoonkrediet apart te vermelden. Daarnaast moeten ze een krediettabel toevoegen aan hun reclame uitingen en de reclame uitingen voorzien van de waarschuwing: ‘let op, geld lenen kost geld’.  

Per 1 mei 2017 geldt dat het AFM toeziet op het verstrekken van kredieten door telecomaanbieders. Bij telefoons op afbetaling boven de 250 euro krijgen consumenten een BKR registratie. De BKR registratie geldt alleen voor de telefoon op afbetaling niet voor de maandelijkse kosten die u maakt voor bellen, sms’en en mobiel internet. Dit om te voorkomen dat consumenten betalingsproblemen krijgen. Consumenten moeten kunnen aantonen dat zij in staat zijn om de maandelijkse afbetaling te voldoen. Hiervoor moeten telecomaanbieders een leentoets afnemen, waarmee wordt gekeken of de consument voldoende inkomen heeft. Daarnaast vindt er een toetsing plaats bij Stichting BKR om te zien of er geen schulden zijn die effect kunnen hebben op de maandelijkse afbetaling.

De BKR registratie van mobiele telefoons op afbetaling betreft een positieve registratie. Wanneer u elke maand keurig uw abonnementskosten betaalt zal de registratie positief blijven.