Studieschuld en hypotheek

Studieschuld en een hypotheek afsluiten, hoe zit dat precies?

Veel studenten zijn in het nieuwe leenstelsel genoodzaakt om een studielening aan te gaan via DUO. Momenteel zijn er al bijna 900.000 afgestudeerden met een studieschuld van gemiddeld € 15.000 per persoon. Een studieschuld moet na het beëindigen van de studie worden terugbetaald aan de overheid. Bij de carrièrestart is er dus sprake van een maandelijkse vaste last die de afgestudeerde niet aan andere zaken kan besteden. Is het mogelijk om een studieschuld en hypotheek te hebben? En is er sprake van een BKR registratie?

Afspraken over meewegen
De overheid en het bedrijfsleven hebben afspraken gemaakt over hoe de studielening bij uw hypotheekaanvraag moet worden meegewogen. Dit is een minder zware weging dan voor andere (consumptieve) kredieten. Een studielening wordt als meer noodzakelijk en als investering in uzelf gezien.

Hypotheek zeker mogelijk met een studieschuld
Met een studieschuld kunt u dus best een hypotheek aanvragen en krijgen. Er wordt rekening gehouden met het bijzondere karakter van een studielening. En er zijn goede afspraken om er voor te zorgen dat u de passende hypotheek kunt krijgen.

Studieleningen die u aangaat bij DUO worden niet bij BKR geregistreerd. U moet deze wel zélf melden bij de aanvraag van een nieuwe lening of hypotheek.