Is de studiefinanciering een lening?

Is de studiefinanciering een lening?

Veel studenten vragen zich af of ze een lening moeten nemen om hun studie te bekostigen. Het is daarbij een verleidelijke gedachte om maximaal te gaan lenen. Zo kan de student een lekker leventje leiden tijdens zijn studie en hoeft hij wat minder bij te verdienen. Maar wat is wijsheid? En wordt een studielening geregistreerd bij BKR?

Maximaal lenen met een studielening?
Het aanvragen van studiefinanciering of lening is via de website van DUO zo gepiept. Het invullen van het maximale bedrag ook, maar is het slim om een maximale lening te nemen? Het Nibud denkt van niet. Deze instantie raadt u aan om niet meer te lenen dan strikt noodzakelijk is. Alles wat u leent, moet u tenslotte ook weer terugbetalen.

Studiefinanciering of lening terugbetalen
Op korte termijn lijkt het aanlokkelijk. Een studiefinanciering of lening zorgt misschien voor een onbezorgd leventje. Maar er komt na de studie een moment dat u het geleende geld terug moet gaan betalen. Dit kunt u ‘uitsmeren’ over 35 jaar (voor hbo en wo-studies), maar er ontstaat hoe dan ook een maandelijkse betalingsverplichting.

Hypotheek aanvragen met een studielening
Ook is de kans groot dat u na uw studie een hypotheek aan wilt vragen. Een (maximale) lening voor uw studie betekent ook een maandelijkse betalingsverplichting waar de hypotheekverstrekker rekening mee moet houden. Dat betekent simpelweg: hoe meer u al geleend heeft, hoe minder hypotheek u nog kunt krijgen. Voor een studielening gelden overigens wel soepele regels omdat de studielening, door de overheid, gezien wordt als een investering in uzelf en niet zozeer als een consumptief krediet (een krediet voor de aanschaf van consumptieve goederen als een tv, auto, boot of iets dergelijks).