"Persbericht"

Tiel, 9 juni 2022 - Eind april dit jaar hadden ongeveer 35 duizend Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun eigenwoninghypotheek. Begin 2010 waren dat er nagenoeg even veel. Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer, een statistisch rapport van Stichting BKR over betalingsachterstanden op eigenwoninghypotheken. Tijdens de piek van de kredietcrisis in 2015 hadden maar liefst nagenoeg 90 duizend Nederlanders een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op de eigenwoninghypotheek.

Huidige economische ontwikkelingen stemmen somber
In mei dit jaar was de inflatie ruim 10 procent hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vaste rente is inmiddels opgelopen van 0,98 procent in september 2021 naar 2,89 in mei dit jaar. Dit terwijl de energieprijzen op recordhoogte staan en het consumentenvertrouwen volgens het CBS nog nooit zo laag is geweest.

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR: “De recente economische ontwikkelingen zijn reden tot zorg. Onder andere door de geopolitieke ontwikkelingen, hoge inflatie, stijgende energieprijzen en de rentestijging lijken we op een kantelpunt te zitten. Met name de inflatie en stijgende energieprijzen zorgen er voor dat lagere inkomens, maar ook middeninkomens meer moeite hebben met rondkomen. Zoals ook uit de hypotheekbarometer blijkt, zullen consumenten er alles aan doen om hun hypotheek te blijven betalen, terwijl andere rekeningen dan blijven liggen. Een dalende koopkracht zal daarom vertraagd te zien zijn in de hypotheekbarometer. Positief nieuws is dat heel veel consumenten inmiddels hun hypotheekrente langdurig hebben vastgezet, waardoor zij minder vatbaar zijn voor stijgende rentes.”

Over de Hypotheekbarometer
Met de Hypotheekbarometer geeft Stichting BKR inzicht in trends en ontwikkelingen en een actueel beeld van het aantal mensen in Nederland met een betalingsachterstand of een restschuld op de hypotheek van de eigen woning. Op deze manier wil Stichting BKR een bijdrage leveren aan het inzicht in het financieel welzijn van Nederland.

Download hier de Hypotheekbarometer

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Endie van Laar, woordvoerder bij Stichting BKR, via e.vanlaar@bkr.nl of 06-20826931.

Aanpassing statistische data Kredietregister
Stichting BKR heeft het Kredietregister volledig vernieuwd. Om de data historisch consistent te kunnen vergelijken is alle statistische informatie opnieuw berekend.

Over Stichting BKR

Stichting BKR beheert alle kredietgegevens in Nederland, waardoor kredietverstrekkers op basis van de actuele situatie de juiste kredietbeslissing kunnen nemen. Zo voorkomen we dat consumenten meer lenen dan hun portemonnee toelaat en beschermen we het financiële welzijn van heel Nederland. Kredietverstrekkers zijn verplicht elke lening die zij verstrekken, aan te melden bij Stichting BKR. Al die informatie slaan we op in een database zodat er een overzicht is van alle leningen in Nederland en hoe de Nederlanders afbetalen. Naast het beheren van kredietgegevens richt Stichting BKR zich in bredere zin op het voorkomen van problematische schuldsituaties, fraudepreventie en het beperken van financiële risico’s bij kredietverlening. Stichting BKR heeft geen winstoogmerk en bestaat sinds 1965.

Over Stichting BKR
Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.