BKR Kredietbarometer juli 2016

Betalingsachterstanden op leningen nemen af

BKR signaleert over het eerste halfjaar van 2016 een daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening. Voor het eerst sinds de economische crisis zijn er minder mensen die moeite hebben met het terugbetalen van hun lening. Dit blijkt uit de vandaag verschenen BKR Kredietbarometer.

Ruim 6.300 minder
Begin dit jaar hadden volgens de BKR Kredietbarometer 777.788 mensen een betalingsachterstand op hun lening. Nu is dat aantal gedaald naar 771.478. Een afname van 6.310 mensen met een betalingsachterstand op een lening.

Stijging tijdens crisis
Vanaf 2011 nam het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun lening juist toe. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening met ruim 143.000 naar het totaal van 777.788 begin dit jaar.

Gepast optimisme
Hoewel er sprake is van een trendbreuk en positieve ontwikkeling bij betalingsachterstanden op leningen, is BKR gepast optimistisch. Het palet aan betalingsachterstanden is immers breed en neemt in z’n totaliteit toe. Uit onderzoek blijkt dat vooral het aantal huishoudens met een betalingsachterstand bij de fiscus, een huurachterstand of betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en energieleveranciers toeneemt. Deze schulden worden niet bij BKR geregistreerd.

Financieel welzijn
BKR is een onafhankelijke stichting met een maatschappelijke doelstelling. De stichting bevordert het financieel welzijn door het bieden van betrouwbare en veilige informatie. De consument is volgens BKR eigenaar van zijn gegevens. Dat betekent dat hij inzicht in de vastgelegde data moet hebben en de gegevens feitelijk moeten zijn. Consumenten kunnen via bkr.nl hun eigen gegevens opvragen en inzien. Zo kan iedereen zelf nagaan of zijn gegevens kloppen.

Tiel, 27 juli 2016

Voor meer medianieuws verwijzen wij u naar onze perskamer.

Terug naar nieuws en berichten