Daling van het aantal mensen met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsprobleem op hun hypotheek is het afgelopen halfjaar afgenomen met 3.156. In totaal zijn er nu nog 107.310 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de vandaag verschenen BKR Hypotheekbarometer.

Daling zet door
Eerder dit jaar, april 2016, meldde BKR ook al een daling van de betalingsachterstanden op hypotheken. De positieve ontwikkeling lijkt daarmee definitief door te zetten. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er nu in totaal 5.371 mensen minder met een betalingsprobleem op de hypotheek. Een afname van 5%.

Piek medio 2015
De afnemende betalingsachterstanden op hypotheken zijn betrekkelijk nieuw. Vanaf de crisis in 2008 is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek ruim verdriedubbeld. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “De piek zagen we in juli 2015 toen ruim 113.000 mensen in de knel zaten met hun hypotheekbetalingen. Gelukkig gaan we nu weer de goede kant op en begint het op een structureel herstel te lijken.“

Positieve ontwikkelingen
Uiteraard speelt het economische tij een rol bij de afnemende problemen. Van den Bosch: “Werkloosheid is een belangrijke factor bij financiële problemen en ook hier zien we een positieve ontwikkeling. Het percentage werklozen daalt ook dit jaar weer. Daarnaast is banken er veel aan gelegen om klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek te helpen bij het vinden van een oplossing. Ook helpt het dat er steeds minder huizenbezitters met hun hypotheek ‘onder water’ staan”.

Beeldmateriaal
Hypotheekbarometer oktober 2016

Over de BKR Hypotheekbarometer
De BKR Hypotheekbarometer geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen van betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheekcontracten. Er wordt van een betalingsprobleem op de hypotheek gesproken bij een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen[1] op een lopend hypotheekcontract. Deze achterstand wordt hersteld op het moment dat de achterstand volledig is ingelopen.De cijfers betreffen individuele personen. De onderzoekspopulatie betreft alle consumenten die staan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat door BKR wordt beheerd. De BKR Hypotheekbarometer komt twee keer per jaar uit. De volgende editie verschijnt in april 2017.

[1] In 2017 zullen de achterstanden op hypotheken eerder gemeld gaan worden. De registratietermijn gaat terug van 120 dagen naar 3 maanden. Hiermee zal de achterstandsregistratie meer gaan aansluiten bij internationale standaarden.

 

Tiel, 31 oktober 2016

Voor meer medianieuws verwijzen wij u naar onze perskamer.

Terug naar nieuws en berichten