In de zoektocht naar een nieuwe auto kiezen mensen steeds vaker voor private lease. Het is voor veel mensen de ideale manier om voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto te rijden zonder in één keer een groot bedrag te betalen. Het maandbedrag wordt bepaald aan de hand van de leaseduur en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Verantwoord krediet verstrekken

Ook als er al leningen van jou bij Stichting BKR geregistreerd staan, kun je een leasecontract afsluiten. De kredietverstrekker, in dit geval de leasemaatschappij, bekijkt per persoon of het verantwoord is om het krediet, in dit geval de autolease, te verstrekken. Met het aangaan van een leasecontract ga je een financiële verplichting aan en daarom wordt deze geregistreerd bij Stichting BKR.

Krijg ik door private lease een lagere lening of hypotheek?

De hypotheekverstrekker zal de betaalverplichting die hoort bij de private lease-overeenkomst meenemen in de berekening van de hypotheek. Met een private lease is de maximale hypotheek dus lager dan wanneer je geen auto private least. Immers, hoe meer je moet betalen aan ‘andere’ leningen, hoe minder je kunt uitgeven aan je hypotheek. Denk hier goed over na voordat je  een private lease-contract afsluit. Hoeveel je (nog) mag lenen, bepaalt de kredietverstrekker. Hij doet dit op basis van wetten en afspraken met de overheid om verantwoord krediet te verstrekken. Ook zijn er 'leennormen' opgesteld door het Nibud, die aangeven hoeveel je mag lenen met jouw inkomen.

Rekenvoorbeeld

Private lease bestaat uit een financiële component en een servicecomponent (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Uitsluitend de financiële component registreren we in ons systeem. Er geldt altijd een vaste afslag van 35% voor servicekosten. Dit is vastgesteld op een vooraf afgesproken aantal kilometers per jaar. Bespreek dit aantal goed van tevoren. En pas het tussentijds aan als dat nodig is. Zo voorkom je een eventuele schuld omdat je bijvoorbeeld de kilometers overschrijdt, waardoor de servicekosten hoger uit vallen.

Het geregistreerde bedrag – de financiële component – bedraagt 65% van de totaalsom. Een voorbeeldberekening: je betaalt gedurende 36 maanden € 300,- per maand voor een private leaseauto. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal €10.800,-. Van dit bedrag wordt 65% (ofwel €7.020,-) geregistreerd bij Stichting BKR.

Keurmerk Private Lease
Marktpartijen bieden ook private lease aan zonder BKR-registratie. Ben je hierin geïnteresseerd? Wij raden je aan alle voorwaarden goed door te nemen. Check ook of je leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Zij zijn een kwaliteitskeurmerk om een betrouwbaar privé leasecontract af te sluiten.