Kopen op krediet? Kijk of het kan!

Veel winkels bieden de mogelijkheid om goederen te kopen waarbij u in termijnen kunt betalen. Dat kan heel prettig zijn omdat u immers al meteen kan genieten van uw aankoop, terwijl de financiële lasten over een langere periode worden uitgesmeerd. 

Kopen op afbetaling is kopen op krediet. Winkels die u deze mogelijkheid bieden zijn verbonden aan kredietverstrekkers. Kredietverstrekkers zijn volgens de wet verplicht om zorgvuldig te handelen. Zij mogen geen leningen verstrekken aan mensen die deze lening misschien niet kunnen terugbetalen. Vandaar dat zij een aanvraag toetsen bij Stichting BKR. Of het nu gaat om een hoge hypotheek of een ‘lening’ door de bank of voor een televisie of bank die u op afbetaling koopt bij de winkel om de hoek.

Kunt u kopen op afbetaling?
U kunt zelf controleren of kopen op krediet misschien moeilijk voor u is. Beantwoord daarom de volgende vragen: 

  • Hebt u een bewindvoerder of zit u in de schuldhulpverlening?
  • Hebt u op dit moment een betalingsregeling omdat u achterloopt of hebt achtergelopen met betalingen aan bijvoorbeeld onlineshops, postorderbedrijven of private leasebedrijven?
  • Hebt u de afgelopen vijf jaar een betalingsregeling  gehad?
  • Loopt u langer dan 120 dagen achter met de betaling van uw hypotheek of hebt u in de afgelopen vijf jaar een hypotheekachterstand van minimaal 120 dagen gehad?
  • Hebt u in de afgelopen vijf jaar een melding gehad van uw bank dat u rood stond op uw bankrekening of creditcard en dat u dit moest inlopen?

Hebt u ‘ja’ geantwoord op één of meer van de vragen? Dan is de kans aanwezig dat u een zogeheten ‘negatieve registratie’ hebt bij Stichting BKR. Uw aanvraag voor een aankoop of afbetaling kan een probleem opleveren. Informeer voordat u de aankoop wilt doen, bij de winkel over de voorwaarden en mogelijkheden.

Inzicht in de winkel
Let op! De winkel heeft geen inzicht in de details, u hoeft dus niet bang te zijn dat de winkelbediende of iemand anders alles weet over uw financiële situatie. Het enige dat wordt gedeeld is het feit dat u bij Stichting BKR bent geregistreerd. Gebruikers van Stichting BKR-informatie zijn bovendien verplicht hier zorgvuldig mee om te gaan.

Wilt u zelf volledig inzicht in uw registratie bij Stichting BKR? Klik hier.

Meer informatie over kopen op afbetaling:
Consumentenbond

De test op deze pagina is indicatief. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. Niet Stichting BKR, maar kredietverstrekkers bepalen uiteindelijk of u de lening krijgt.