Een hypotheek met een studieschuld

Vraag je een hypotheek aan, dan kijkt een kredietaanbieder naar wat je verdient en naar je vaste lasten. De aflossing van je studieschuld hoort bij je vaste lasten. Omdat je studielening niet bij ons geregistreerd staat, kan een kredietaanbieder deze gegevens niet bij ons checken. Die gegevens vraag je zelf op bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en lever je zelf aan. Dit is wettelijk verplicht. Met de informatie over je financiële situatie adviseert de kredietaanbieder welke hypotheek bij jou past zodat jij er een afsluit die past bij je portemonnee.

Waarom wordt je studieschuld niet gemeld?

Dat DUO niet aan ons doorgeeft dat je een studielening hebt, is een beslissing van de overheid. Vraag je een hypotheek aan, dan vraag je daar een overzicht van je studieschuld aan en lever je dit aan bij je kredietaanbieder of hypotheekadviseur. Wij vinden dit omslachtig omdat een kredietaanbieder bij een hypotheekaanvraag toch je gegevens al bij ons checkt. We willen zo ook graag voorkomen dat je meer leent dan je kunt betalen. Bijvoorbeeld doordat je vergeet om je studieschuld te melden.

Hoe zwaar weegt een studieschuld?

De overheid heeft met kredietaanbieders afspraken gemaakt over de manier waarop zij studieschulden meetellen bij een hypotheek. Hoe zwaar je studieschuld meetelt, hangt af van het stelsel waaronder je hebt gestudeerd. Een studieschuld telt sowieso minder mee dan een ander krediet (bijvoorbeeld voor een auto of een boot). Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Op Vereniging Eigen Huis kun je berekenen hoeveel je kunt lenen met jouw studieschuld.

Geef je jouw studieschuld niet door?

Het verzwijgen van je studieschuld is strafbaar. Daarbij loop je het risico dat je hypotheeklasten hoger zijn dan je kunt betalen waardoor je in de betalingsproblemen kunt komen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan vervalt je recht om die te gebruiken als je in de problemen komt.

Meer over je studielening

Je leest meer over wat een studielening betekent voor je hypotheek in de uitleg van NOSop3. Of bekijk de video. Informatie over je studielening vind je op de website van DUO.

 

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.