In de zoektocht naar een nieuwe auto kiezen mensen steeds vaker voor private lease. Het is voor veel mensen de ideale manier om voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto te rijden zonder in één keer een groot bedrag te betalen. Het maandbedrag wordt bepaald aan de hand van de leaseduur en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Verantwoord krediet verstrekken

Ook als er al leningen van jou bij Stichting BKR geregistreerd staan, kun je een leasecontract afsluiten. De leasemaatschappij bekijkt per persoon of het verantwoord is om het leasecontract af te sluiten. Met het aangaan van een leasecontract ga je een financiële verplichting aan en daarom wordt deze geregistreerd bij Stichting BKR.

Krijg ik door private lease een lagere lening of hypotheek?

De hypotheekverstrekker zal de betaalverplichting die hoort bij de private lease-overeenkomst meenemen in de berekening van de hypotheekruimte. Met een private lease is de maximale hypotheek dus lager dan wanneer je geen auto private least. Immers, hoe meer je moet betalen aan ‘andere verplichtingen', hoe minder je kunt uitgeven aan je hypotheek. Denk hier goed over na voordat je  een private lease-contract afsluit. Hoeveel je (nog) mag lenen, bepaalt de hypotheekverstrekker. Hij doet dit op basis van wettelijke richtlijnen voor verantwoorde kredietverstrekking.

Rekenvoorbeeld

Private lease bestaat uit een financiële component en een servicecomponent (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Uitsluitend de financiële component registreren we in ons systeem.De leasemaatschappij hanteert een vaste afslag van 35% voor servicekosten.

Het geregistreerde bedrag – de financiële component – bedraagt 65% van de totaalsom. Een voorbeeldberekening: je betaalt gedurende 36 maanden € 300,- per maand voor een private leaseauto. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal €10.800,-. Van dit bedrag wordt 65% (ofwel €7.020,-) geregistreerd bij Stichting BKR.

Keurmerk Private Lease
Check of je leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft. Keurmerk Private Lease is een kwaliteitskeurmerk om een betrouwbaar privé leasecontract af te sluiten. Deelnemers van het keurmerk gebruiken de informatie van BKR om een goede financiële check te doen. Mede door deze check weet de leasemaatschappij of je leasecontract bij je past en of je het leasebedrag elke maand kunt betalen. Betaal jij altijd netjes en op tijd dan werkt een registratie in je voordeel.