Telecomaanbieders die een mobiele telefoon met een abonnement in maandelijkse termijnen aanbieden, moeten voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zo moeten ze consumenten op een duidelijke manier informeren over abonnementskosten en het gebruik van hun telefoon.

Het betalen van een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen is een krediet en roept vragen op: krijg ik een BKR-registratie als ik nu een nieuw abonnement neem? Wat betekent dat voor een eventuele hypotheek? Welke regels gelden er voor mijn abonnement? Wij geven je de antwoorden.

 

“Let op, geld lenen kost geld.” Deze uitspraak zie je regelmatig voorbijkomen in uitingen van telecomproviders. Zij zijn verplicht deze melding te plaatsen op hun website, of andere plekken waar zij mobiele telefoons als onderdeel van abonnementen aanbieden. Een telefoonabonnement met een mobiele telefoon die je betaalt in maandelijkse termijnen, betekent dat je in feite een lening afsluit voor deze telefoon. Wees je daarvan bewust.

Een telefoon bij een abonnement in maandelijkse termijnen is dus een lening. Hoe zit dat precies?

Bij veel mobiele abonnementen kun je ook een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen betalen. Je koopt het toestel dan op afbetaling en je betaalt maandelijks een bedrag voor je telefoon. Dit wordt als een lening gezien. De maandelijkse kosten van dit abonnement bestaan uit een opbouw van de kosten voor internet, bellen en sms’en en een maandelijks bedrag dat je afbetaalt voor de mobiele telefoon. Het deel van het abonnement dat gaat over internet, belminuten en sms’jes valt niet onder het krediet. Providers zijn het verplicht duidelijk inzicht te geven in de verdeling van deze kosten.

Wanneer wordt het bedrag van mijn mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd?

Je abonnement wordt bij Stichting BKR geregistreerd wanneer de lening voor het toestel hoger is dan € 250,-. De telecomaanbieder meldt deze lening aan bij ons, zodat andere kredietverstrekkers ook inzicht in deze lening(en) hebben. De kredietverstrekker, in dit geval de telecomprovider, heeft bovendien de plicht te toetsen of je de maandelijkse lasten kunt betalen. De regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarop de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toeziet. Doe je een aanbetaling bij het afsluiten van je abonnement waardoor de kosten van de lening lager uitvallen dan € 250,-? Dan krijg je geen BKR-registratie.