Er zijn 2 manieren waarop je met een schuldhulpverlener een regeling kunt treffen met je schuldeisers. Met schuldbemiddeling of met een saneringskrediet. Beide vormen van schuldhulpverlening worden bij ons gemeld.

Schuldbemiddeling

Bij schuldbemiddeling zal de schuldhulpverlener een gemeente proberen een regeling te treffen met jouw schuldeisers. Dit noemen zij minnelijke schuldhulpverening. De schuldbemiddeling zelf wordt bij ons niet gemeld. Wel wordt gemeld dat je hulp krijgt van de gemeente. Zij melden dit in het schuldhulpregister bij BKR. Deze melding uit het schuldhulpregister geven wij weer door aan de aangesloten kredietverleners. Zij weten dan dat jij hulp krijgt en zullen zonder toestemming van jouw hulpverlener geen nieuwe kredieten verstrekken.

Saneringskrediet

Kredietbanken verstrekken leningen om je schulden af te lossen. Dit heet een saneringskrediet. De kredietbank lost met je saneringskrediet al je schulden in één keer af. Je hebt dan alleen nog een lening bij de kredietbank. Jij betaalt maandelijks een aflossing aan de kredietbank. Het incassoproces van je schuldeisers stopt dan. De aanvraag voor een saneringskrediet verloopt via de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Een kredietbank of gemeente is verplicht om een saneringskrediet bij ons te melden als de lening hoger is dan € 250,-. Zij registreren bij de start van het saneringskrediet het totale bedrag dat jij moet betalen. En de looptijd van het saneringskrediet.

Periode van registratie

Zolang je saneringskrediet loopt, is dat bij ons bekend. Je betaalt maandelijks een vast bedrag terug op deze lening. Zodra je voor de laatste keer hebt betaald, wordt dat aan ons doorgegeven. Je registratie blijft dan nog 5 jaar staan. Daarna wordt die verwijderd.

Registratie betalingsachterstand

Loop je achter met de terugbetaling van je saneringskrediet? Dan wordt dit na 2 maanden aan ons doorgegeven.

Meer over betalingsachterstanden

Nieuw krediet met een saneringskrediet

Elke kredietaanbieder geeft je kredieten aan ons door. Andere kredietaanbieders weten op deze manier of je nog andere kredieten hebt. En wat je betalingsgedrag daarop is (geweest). Vraag je een nieuwe hypotheek of krediet aan? Dan kijkt een kredietaanbieder naar je inkomsten en uitgaven. En ze vragen bij ons de kredieten op die je hebt (gehad) en wat je betaalgedrag daarop is (geweest). Een kredietaanbieder bepaalt vervolgens of ze jou een nieuw krediet willen verstrekken.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.