Steeds vaker kiezen mensen voor een private leaseauto. Met private lease huur je een auto voor een langere periode. Je betaalt een vast bedrag per maand, in plaats van in één keer een groot bedrag. En je hebt geen omkijken naar de verzekering, wegenbelasting en onderhoud.

Registratie van private lease

Elke maand betaal je een vast bedrag voor het gebruik van de auto. De leasemaatschappij bepaalt dit maandbedrag aan de hand van de leaseduur en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dat bedrag bestaat uit:

  • rente en afschrijving (financiële component)
  • belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen (servicecomponent)

Alleen de financiële component staat bij ons geregistreerd. Die is 65% van het totale leasebedrag.

Voorbeeld

Je hebt een private leaseauto voor 4 jaar en daarvoor betaal je € 300 per maand. Dan is het leasecontract totaal € 14.400 (48 maanden * € 300). De financiële component is € 9.360 (65% van € 14.400). € 9.360 staat dus geregistreerd op jouw naam.

Keurmerk Private Lease

Check of je leasemaatschappij het Keurmerk Private Lease heeft. Met dit keurmerk weet je dat je veilig en verantwoord een auto kunt leasen. Leasemaatschappijen met het keurmerk gebruiken onze informatie om een goede financiële check te doen. Mede door deze check weet je of het leasecontract bij je past en of je het leasebedrag elke maand kunt betalen.

Periode van registratie

Zolang je een private leaseauto hebt, is die bekend bij ons. Zodra je voor de laatste keer je maandbedrag hebt betaald, laat de leasemaatschappij ons dat weten. Je registratie blijft dan nog 5 jaar staan. Daarna wordt die verwijderd.

Registratie betalingsachterstand

Als je een betalingsachterstand van 2 maanden hebt, is die bij ons bekend. Nadat je de achterstand hebt ingelopen, blijft die nog 5 jaar zichtbaar. Ook al is je situatie weer opgelost.

Meer over betalingsachterstanden

Nieuw krediet aanvragen met een registratie

Je leasemaatschappij geeft je private leasecontract door zodat andere kredietaanbieders dat zien. Vraag je een hypotheek of ander nieuw krediet aan? Dan kijkt een kredietaanbieder naar je inkomsten en uitgaven. En vragen ze bij ons de kredieten die je hebt (gehad) en je betaalgedrag op. De kredietaanbieder neemt de betaalverplichting die hoort bij private lease mee in de berekening van je maximale hypotheek. Met een private leaseauto is je maximale hypotheek dus lager. Logisch want hoe meer financiële verplichtingen je hebt, hoe minder je kunt uitgeven aan je hypotheek. Denk hierover na voordat je een private leasecontract afsluit.

Hoe behulpzaam vond je deze pagina?
Bedankt voor je feedback
Er is iets fout gegaan, probeer het opnieuw.