Ik wil mijn BKR-registratie aanpassen. Kan dat?
Als je je registratie wilt laten aanpassen, dan kan je je verzoek richten aan je kredietverstrekker en/of aan BKR. Wij raden je aan omwille van de snelheid van afhandeling eerst contact op te nemen met je kredietverlener. De kredietverlener kan nagaan of je registratie overeenkomt met je krediet en de registratie aanpassen als er iets niet klopt. De kredietaanbieder heeft jouw financiële en persoonlijke gegevens en kan jouw registratie goed en snel beoordelen. BKR heeft deze gegevens niet en kan de beoordeling niet of maar deels doen en zal altijd jouw dossier bij de kredietverstrekker moeten opvragen

Kom je er niet uit met je kredietaanbieder?
Zijn jij en je kredietaanbieder het niet eens over je registratie en komen jullie er samen niet uit? Dan kun je gratis je klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiƫle Dienstverlening (Kifid). Kom je er niet uit met BKR, dan kun je alleen naar de rechter en daar zijn kosten aan verbonden.
Stappenplan aanpassen of verwijderen registratie door kredietaanbieder
Heb je je gegevens bij ons opgevraagd en ben je het niet eens met je registratie? Is er iets misgegaan met je registratie? Of is je registratie wel terecht, maar zijn de gevolgen daarvan onevenredig groot? Dan kun je nagaan of je registratie aangepast of verwijderd kan worden. Waar moet je beginnen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Stap 1 Neem contact op met je kredietaanbieder
Neem contact op met de kredietaanbieder bij wie je het krediet hebt afgesloten. Je kredietaanbieder heeft je kredietovereenkomst bij ons geregistreerd en kan als enige deze gegevens ook weer (laten) aanpassen. Stuur een verzoek met een duidelijke toelichting om je registratie aan te laten passen naar je kredietaanbieder. Hierin geef je aan:
- Om welke kredietovereenkomst het gaat.
- Waarom je het niet eens bent met deze registratie.
- Wat de gevolgen van de registratie zijn op je situatie.
- Voeg documenten toe die helpen bij je verzoek.
Je stuurt je verzoek om je registratie aan te laten passen naar je kredietaanbieder. De contactgegevens vind je bij de kredietgegevens die je bij ons hebt opgevraagd.
Stap 2 De reactie van je kredietaanbieder
Is je kredietaanbieder het eens met je verzoek, dan geeft die opdracht om je gegevens aan te passen. Zodra wij die opdracht binnen hebben, verwerken we die binnen 1 werkdag. Is je kredietaanbieder het niet met je eens? Dan kun je akkoord gaan met de uitleg of besluiten om je verzoek voor te leggen aan Klachteninstituut Kifid.
Stap 3 Je verzoek voorleggen aan Kifid
Je kunt een klacht over je kredietregistratie gratis online indienen op de website van Kifid.
De kosten
Het behandelen van je klacht bij Kifid is gratis.
Wat kan BKR voor mij betekenen?
Mocht je toch overwegen je verzoek aan BKR te richten, stuur dan een email aan info@bkr.nl met een duidelijke omschrijving en een kopie van je identiteitsbewijs. Je burgerservicenummer en pasfoto hebben we niet nodig. Maak die dus onzichtbaar. Dit vragen wij om jouw privacy te waarborgen en verkeerd gebruik van jouw gegevens te voorkomen.
Wel willen we je informeren dat jouw kredietverlener je sneller en beter kan helpen met je verzoek. Om tot een juiste beoordeling te komen moet BKR al jouw persoonlijke financiƫle informatie opvragen bij de kredietverstrekker. Daar gaat veel tijd overheen.
Als je het niet eens bent met de beslissing van de kredietverlener, kun je gratis een klacht indienen bij Kifid. Als je het niet eens bent met de beslissing van BKR, kun je alleen naar de rechter. Daar zijn kosten aan verbonden.