Hypotheek

Een hypotheek is een vorm van een lening. Het wordt ook wel hypothecair krediet of een lening met hypothecaire zekerheid genoemd. De hypotheek kan worden gebruikt voor het kopen van een woning.

Hypotheek: aflossing en rente
Een hypotheek bestaat uit twee delen: aflossing en rente. Met het aflossingsdeel wordt elke maand een deel van de hypotheekschuld afgelost. Over de hypotheekschuld wordt rente gerekend, die u betaalt met het andere deel.

Uw gegevensoverzicht
Voordat er een hypotheek aan u verstrekt wordt, checkt uw verstrekker een aantal gegevens. Hieronder valt ook uw gegevensoverzicht bij BKR. Op dit overzicht staan uw leningen en kredieten die bij BKR zijn geregistreerd. Ook eventuele achterstanden of bijzonderheden zijn vermeld. Aan de hand van het overzicht bepaalt de hypotheekverstrekker of het verantwoord is u een hypotheek te verstrekken.

Weet u of u geregistreerd staat bij BKR? Klik hier om alvast zelf uw gegevensoverzicht op te vragen. Zo gaat u voorbereid uw gesprek in en komt u niet voor verrassingen te staan.

Hypotheek afsluiten met BKR registratie
Als u geregistreerd staat bij BKR betekent dit niet dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. Een registratie bij BKR kan positief of negatief zijn. In het geval van een positieve registratie kan de hypotheekverstrekker zien dat u netjes aan uw financiële verplichtingen voldoet. Pas wanneer u één of meerdere negatieve registraties heeft, bijvoorbeeld omdat u uw krediet niet heeft betaald, kan dit voor de hypotheekverstrekker een reden zijn om u geen hypotheek te verstrekken.   

Wordt de hypotheek geregistreerd bij BKR?
Uw hypotheek wordt niet geregistreerd bij BKR. Wanneer er een achterstand op uw hypotheek ontstaat, wordt deze wel geregistreerd. De registratie vindt plaats wanneer u drie maandtermijnen niet heeft kunnen voldoen. Deze achterstandsmelding blijft staan totdat de achterstand is ingehaald. Dan wordt er een herstelmelding gedaan. De registratie blijft vervolgens vijf jaar zichtbaar.

De tekst op deze pagina is slechts van informatieve aard. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.