Registratie Operational autolease in CKI

Keurmerk Private Lease

 

Vanaf 1 februari jl. worden Operational autolease contracten in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) bij BKR geregistreerd. Vooralsnog gebeurt dit onder de code AK. Vanaf 1 juli geldt hiervoor de specifieke OA-code. Het gaat om positieve registratie. Met de Vereniging van Nederlandse Autoleasebedrijven is afgesproken dat alle aangesloten leasebedrijven 65% van het totale leasebedrag registreren. De overige 35% wordt aangemerkt als servicecomponent. Daarin zitten bijvoorbeeld onderhouds- en afschrijvingskosten waar elke autobezitter mee te maken heeft.  

Keurmerk
Leasemaatschappij Business Lease ontving op 1 februari 2016 als één van de eersten het Keurmerk Private Lease van de VNA. Ze waren vanaf het prilste begin betrokken bij het opzetten van het keurmerk. Johannes Schilstra, Directeur Finance bij Business Lease Nederland, heeft daarvoor meerdere redenen. Vooral vindt hij het belangrijk om op te komen voor de rechten en bescherming van de consument op het gebied van autoleasing.

Voor particulieren
Het keurmerk geldt voor Privatelease.com, onderdeel van Business Lease. Hier kunnen particulieren een auto te leasen. Ook kunnen bedrijven via Privatelease.com hun medewerkers een collectief aanbod doen voor private lease. De tarieven zijn aantrekkelijk dankzij de inkoopkracht van Business Lease. En het keurmerk biedt de nodige veiligheid.

Keurmerk Private LeaseVeilig en verantwoord leasen
Het keurmerk Private Lease is een kwaliteitskeurmerk voor autoleasemaatschappijen waarmee consumenten veilig en verantwoord een auto kunnen leasen bij een keurmerk-aanbieder. Het keurmerk is verplicht voor alle leden van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) die private lease aanbieden. Sinds 1 februari heeft Business Lease Nederland, net als 15 andere maatschappijen, het keurmerk behaald.

Melding bij BKR essentieel voor alle partijen
Onderdeel van het keurmerk is een verplichte toetsing en registratie bij BKR. Dat is essentieel, vindt Schilstra: “Inzage in het CKI is belangrijk voor ons. Een privateleasecontract is een belangrijk onderdeel van de maandelijkse uitgaven. Omdat wij willen dat de consument zorgeloos kan rijden, moeten we er zeker van zijn dat hij of zij de auto kan betalen. Andersom geldt dat ook. Door onze registratie krijgen andere partijen een beter beeld van de financiële verplichtingen van de klant. Zo kunnen zij beter afwegen of de consument in staat is een nieuwe financiële verplichting aan te gaan.”

Even wennen aan communicatie
Een bedrijf dat al jaren op de zakelijke markt gericht is, moet wel even schakelen om de particuliere consument te bedienen: “We hebben behoorlijk wat aanpassingen moeten doen om de privacy van de consument te waarborgen. Ook in onze communicatie moest het anders. Minder jargon en van ‘u’ naar ‘jij’. Maar de zorg en aandacht is gelijk gebleven!”

Naar het volgende artikel.