Apache in hoogspanningsleiding

Stichting BKR draait gewoon door.Waarschijnlijk bent u het bericht afgelopen maand in de media ook tegengekomen. Een Apache helikopter van de luchtmacht vloog in Culemborg door een hoogspanningsleiding. Het gevolg: grote delen van de Betuwe, waaronder delen van Tiel, zaten acuut zonder stroom. Stichting BKR werd dit keer weliswaar niet getroffen door stroomuitval, maar maakt u zich geen zorgen. Voor het geval er een calamiteit optreedt, zijn we goed voorbereid.

Noodstroomvoorziening
Een van de middelen waarover Stichting BKR beschikt is een noodaggregaat. Net als bij andere maatschappelijk cruciale instellingen als bijvoorbeeld ziekenhuizen beschikt Stichting BKR van oudsher over een eigen stroomvoorziening. Bij stroomuitval neemt deze voorziening per direct de stroomleverantie over. Het Centraal Krediet Informatiesysteem blijft daardoor altijd beschikbaar.

Stretched netwerk
Daarnaast heeft BKR sinds 2016 een tweede datacentrum in de omgeving van Amsterdam in de lucht. Een zogenoemd ‘stretched netwerk’, d.w.z. dat de beide datacentra samenwerken en zo nodig elkaars taken over kunnen nemen. Daarmee zijn de CKI- en VIS-data nog veiliger dan ze al waren. Want mocht het systeem in Tiel onverhoopt toch uitvallen door een calamiteit dan neemt het tweede datacentrum de systeemfuncties naadloos over. Ook gaan er in een dergelijk geval geen data verloren, de gegevens zijn dus altijd actueel.

Business Continuity Management
Als derde ‘veiligheid’ heeft Stichting BKR een proces van bedrijfscontinuïteitsbeheer ingericht. Meestal aangeduid als Business Continuity Management (BCM). In dit proces worden potentiële bedreigingen geïdentificeerd en wordt bepaald wat de uitwerking daarvan op de "operatie" van de organisatie is als deze bedreigingen daadwerkelijk optreden. BCM biedt een kader om in geval van een calamiteit effectief te kunnen reageren. Concreet betekent dit dat Stichting BKR een BCM-draaiboek heeft klaarliggen, een BCM-team paraat heeft en op regelmatige basis BCM-oefeningen uitvoert in een compleet ingerichte uitwijklocatie.

Natuurlijk hopen we nooit door een calamiteit te worden getroffen. Maar uitsluiten is geen optie dus zijn we goed voorbereid om onze dienstverlening 24/7 in de lucht te houden.

Naar de inhoudsopgave