Een veilig ID

Bescherm uw identiteit

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden paspoorten of identiteitskaarten gebruikt om iemands identiteit vast te stellen, bijvoorbeeld in hotels, bij autoverhuurbedrijven, banken en zorginstellingen. Identiteitsfraude plegen wordt lastiger naarmate mensen hun identiteit beter beschermen. Om hen hierbij te helpen lanceerde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op 3 november de KopieID app. Hiermee kan via een smartphone gemakkelijk een veilige kopie van het identiteitsbewijs gemaakt worden.

Voorkom fraude met kopie
Wilt u ook weten hoe u uw kopie identiteitsbewijs beter kunt beschermen? In de KopieID app wordt u er op gewezen hoe u uw BSN door kunt strepen op de kopie en er een watermerk overheen gezet kan worden met datum en doel van de kopie. Fraudeurs gebruiken kopieën van documenten van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Deze kopieën gebruiken ze bijvoorbeeld bij het openen van bankrekeningen of bij het misleiden van andere mensen via Marktplaats. Deze app draagt bij aan het voorkomen van dit soort frauduleuze handelingen. U kunt de app gratis downloaden bij de App Store, Play Store of Windows Phone Store.

BKR en kopie identiteitsbewijs
Ook BKR vindt het belangrijk dat identiteitsfraude met kopietjes van identiteitsbewijzen voorkomen wordt. Daarom is BKR momenteel bezig met het verbreden van haar fraudepropositie door het ontwikkelen van een dienst waarmee online een kopie van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gecheckt kan worden op juistheid én geldigheid.

Maar belangrijker nog, deze dienst gaat er voor zorgen dat het BSN en de foto op het kopie identiteitsbewijs automatisch onleesbaar wordt gemaakt. Hiermee voorkomt u mogelijke frauduleuze handelingen en beperkt u de financiële risico’s voor uw organisatie én die van de geïdentificeerde persoon.

Lees ook het artikel over de aanpak van identiteitsfraude en onze samenwerking met ORIBI id-solutions.

Naar het volgende artikel