CKI informatiebijeenkomsten

Veel vragen én antwoorden

In juni organiseerden we drie CKI informatiebijeenkomsten om onze zakelijke klanten persoonlijk te informeren en vragen te beantwoorden. Tijdens de bijeenkomsten in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam waren in totaal ruim 60 relaties aanwezig. Mede dankzij hen zijn het interactieve sessies geworden die bijdragen aan een succesvol implementatietraject.

Operational autolease
Een veelgestelde vraag tijdens de bijeenkomsten was waarom er voor een aparte OA-codering is gekozen? Registratie onder AK zou toch ook mogelijk zijn? Operational Autolease is echter geen krediet. Het is een operational leasecontract. Doordat de verwachting is dat dit product veelvuldig gebruikt gaat worden voor consumenten is besloten om deze groep apart zichtbaar te maken in CKI. Zo luidde het antwoord.

Registratiegrenzen
Veel vragen gingen ook over de registratiegrenzen. Wat betekent het vervallen van de bovengrens bijvoorbeeld? En bij welke bedrag moeten de achterstanden op kleine kredieten gemeld worden? De sprekers gaven als antwoord op de eerste vraag aan dat per 1/12 bedragen boven de € 175.000 voor AK contracten en bedragen boven de € 100.000 voor RK contracten zichtbaar worden in CKI.
Op de tweede vraag luidde het antwoord: alle kredieten met een looptijd van meer dan 1 maand en kredietlimiet/kredietbedrag groter dan 250 euro worden geregistreerd. De achterstandsmelding is niet bedrag afhankelijk, maar tijdsafhankelijk. Bijvoorbeeld een AK: twee maanden na vervaldatum etc. E.e.a. conform het geldende reglement.

Vragen?
Heeft u nog specifieke vragen over de CKI wijzigingen? U kunt zich altijd wenden tot ons Klantcontactcentrum Zakelijk via 088-1502600. Of contact opnemen met uw Accountmanager van BKR.

 

De CKI aanpassingen in het kort

•Om in te spelen op de sterk groeiende markt van (private) operational autolease, wordt per 1 juli 2016 een nieuwe contractsoort toegevoegd: Operational autolease (OA).

•Per 1 december 2016 vindt aanpassing van de registratiegrenzen plaats. (registratie van alle contracten met een hoofdsom of limiet groter dan 250 euro en een looptijd langer dan 1 maand in CKI. Bovendien geldt er geen bovengrens in euro’s meer).

•De achterstandstermijn voor hypotheken wordt per 1 januari 2017 verkort van 120 dagen naar 3 maandtermijnen.

•Vanaf 1 januari 2017 worden restschulden op hypotheken onder een specifieke contractsoort vastgelegd: RH (restschuld hypotheek) en RN (restschuld NHG-hypotheek).

 

Naar het volgende artikel