Dijsselbloem: 'Telefoonabonnement is lening'

Aanpak schulden heeft prioriteit

Een telefoontoestel meefinancieren in je abonnementsgeld. Dat is wat de meeste bezitters van smartphones doen. Een financiële verplichting waar je vaak meerdere jaren aan vastzit. De Hoge Raad en minister Dijsselbloem zien dergelijke abonnementen daarom als lening.

Met Let op! tekst
Alle abonnementen boven de 250 euro worden voortaan door het kabinet aangemerkt als lening. Dit betekent dat kredietregistratie van toepassing is en er voor de aankoop een toetsing in het CKI moet plaatsvinden. Ook de bekende waarschuwingstekst ‘Let op, geld lenen kost geld’ gaat bij dergelijke mobiele abonnementen verschijnen.

Aanpak van schulden prioriteit
Aanleiding om duurdere abonnementen als lening te beschouwen, is in eerste instantie een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde vorig jaar juni dat de Wet op het Financieel Toezicht (Wft) ook voor de telecomsector geldt. Minister Dijsselbloem neemt nu dat oordeel over. Het belangrijkste argument daarvoor is dat de aanpak van schulden een belangrijke prioriteit voor het kabinet is.

Nibud
Budgetinstituut Nibud is blij met het regeringsstandpunt. "Nederlanders raken er zo beter van doordrongen dat een duur mobiel abonnement een lening is, zegt Gabriëlle Bettonville. ,,Zo zien ze beter waar ze hun geld aan besteden.''

Kredietverstrekker
Conform de Wft betekent de uitspraak van de Hoge Raad dat providers kredietverstrekker zijn. Kortom, een vergunning bij toezichthouder AFM moeten aanvragen als zij telefoonabonnementen met dure meegefinancierde toestellen willen blijven verkopen.

Wordt vervolgd
Dit najaar dient er actie te worden ondernomen. Het CKI staat open voor registratie van telefoonabonnementen en BKR zal graag met alle betrokkenen meedenken over een passend registratiemodel en wil de aansluiting zo soepel mogelijk laten verlopen. In het verleden is, via onderzoek, immers al aangetoond dat de telecomdata een belangrijke toegevoegde waarde bieden bij het bestrijden van overkreditering en problematische schulden.

Naar het volgende artikel