Lijst Politically Exposed Persons na gemeenteraadsverkiezingen aanzienlijk veranderd

Met de BKR PEP toets kan gecontroleerd worden of een consument een Politically Exposed Person (PEP) is. Het is belangrijk voor financiële instellingen hun consument te kennen om zo te voorkomen dat er banden worden aangegaan met personen die misbruik willen maken van hun diensten. Door de winst van lokale partijen tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen is de database met politiek prominente personen weer aanzienlijk veranderd.

Verplicht cliëntenonderzoek bij politiek prominente personen
Bij politiek prominente personen verplicht de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) tot verscherpt cliëntenonderzoek. De BKR PEP Toets maakt inzichtelijk of een consument een politiek prominent persoon is. Zo kunnen eventuele risico’s voor financiële instellingen in kaart gebracht worden.

Nieuwe namen op PEP lijst na gemeenteraadsverkiezingen
Said Hafidoun, productmanager financiële fraude bij BKR: “Het is belangrijk voor financiële instellingen om te weten of ze met een PEP te maken hebben. Politiek prominente personen kunnen bijvoorbeeld chantabel zijn of zelf een corruptierisico met zich meedragen. En niet alleen de PEP, maar ook familieleden en naast geassocieerde partners kunnen een risico met zich meebrengen bij het afgeven van een krediet. Nu veel lokale partijen de gemeenteraadsverkiezingen in maart gewonnen hebben, is de lijst van politiek prominente personen flink veranderd. Nieuwe namen zijn aan de lijst toegevoegd en van de namen die al op de lijst stonden heeft een deel de PEP-status verloren. Stichting BKR ontvangt dagelijks de meest up-to-date lijsten, zodat onze klanten optimaal kunnen toetsen”.

Twee opties om PEP informatie te verkrijgen
Stichting BKR ontvangt dagelijks nieuwe lijsten afkomstig uit openbare bronnen. Als een zakelijke klant informatie wil opvragen uit de PEP lijst dan kan dit bij Stichting BKR worden aangevraagd. Bij de aanvraag kan de zakelijk klant meteen een voorkeur aangeven hoe de PEP informatie door BKR dient te worden geleverd. Hierbij kan hij uit twee opties kiezen. Of er kan een automatische koppeling gemaakt worden met de PEP lijst. Of er wordt een bestand aangeleverd met de te onderzoeken potentiële klanten die BKR langs de registers haalt. Bij de eerste optie wordt het resultaat automatisch teruggekoppeld en bij tweede optie wordt het oorspronkelijke bestand verrijkt met de PEP resultaten.


Naar de inhoudsopgave