Een lening met BKR

In het Centraal Krediet Informatiesysteem dat Stichting BKR beheert, leggen kredietverstrekkers gegevens over bij hen afgesloten leningen vast. Zij zijn wettelijk verplicht (conform de Wet financieel toezicht) om dit vast te leggen.

Wanneer u besluit om een krediet of lening af te sluiten, dan meldt uw kredietverstrekker dit bij Stichting BKR. Voordat u de lening afsluit, toetst uw kredietverstrekker u ook bij Stichting BKR. Ook dit is wettelijk verplicht. Door bij Stichting BKR een toetsing te doen, kan de kredietverstrekker namelijk zien welke andere leningen u al heeft afgesloten.

Zou een dergelijk stelsel van kredietregistratie er niet zijn dan zou u ongebreideld leningen af kunnen sluiten. Dit wordt ook wel ‘leningen stapelen’ genoemd. Het gevaar hiervan is dat u al deze leningen op een gegeven moment niet meer terug kunt betalen en zo in de ernstige financiële problemen belandt. Kredietregistratie helpt dit voorkomen. Het is een vorm van preventie of, zo wilt, bescherming.

Als er gesproken wordt over een lening met BKR afsluiten dan bedoelt men vaak dat iemand met een negatieve BKR registratie toch nog een lening wil afsluiten. Ofwel dat deze persoon ooit al een lening heeft afgesloten die vervolgens in het Centraal Krediet Informatiesysteem is geregistreerd. Op deze lening is ook een Achterstandscodering gemeld door de kredietverstrekker. Dit omdat er een achterstand in betalingen is opgetreden.

Betekent dit dan dat deze persoon geen nieuwe lening of hypotheek meer kan afsluiten? Nee, dat hoeft niet per se het geval te zijn. Een lening met BKR (oftewel een lening afsluiten met een negatieve BKR registratie) afsluiten wordt dan wel lastiger. Het is de kredietverstrekker die oordeelt over uw kredietaanvraag. De BKR gegevens worden gebruikt bij dit oordeel.