Een BKR registratie wat betekent dat?

Kredieten en leningen die u afsluit worden door uw geldverstrekker vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR. Dit wordt ook wel een BKR registratie genoemd. Hierdoor ontstaat een overzicht van alle leningen die u heeft afgesloten. Ook eventuele betalingsachterstanden die bij deze registratie horen worden vastlegd.

Door dit overzicht kunnen geldverstrekkers, wanneer u een nieuwe lening aanvraagt, zien of dit nog verantwoord is. Naast uw eventuele registratie(s) in het kredietinformatiesysteem weegt de geldverstrekker nog andere factoren mee om te bepalen of u met een (nieuwe lening) financieel gesproken niet teveel hooi op uw vork neemt. Denk bijvoorbeeld aan uw inkomen en/of dat van uw partner.

Het registreren van kredieten en leningen gebeurt in veel Europese landen. In Duitsland heet het kredietregistratiebureau bijvoorbeeld SCHUFA. En in België worden kredieten en leningen vastgelegd bij de Nationale Bank van België. Een stelsel van kredietregistratie bevordert het financiële welzijn van mensen omdat leningen hierdoor makkelijker en goedkoper kunnen worden afgesloten dan in landen waar geen kredietregistratie plaatsvindt.

Veel mensen denken dat een BKR registratie nadelig is. Dat is niet waar. Als u geen betalingsachterstanden heeft, is het een bewijs van goed financieel gedrag. Geldverstrekkers doen dan graag zaken met u.