BKR geregistreerd. Is dat erg?

Kredieten en leningen die u afsluit worden door uw geldverstrekker vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR. Dit wordt ook wel genoemd dat u BKR geregistreerd bent. BKR geregistreerd zijn roept bij veel mensen een negatieve associatie op. Dat is onterecht.

Veel consumenten sluiten tegenwoordig een krediet of lening af. Daarin bent u zeker niet de enige. In het Centraal Krediet Informatiesysteem staan dan ook zo’n 8,5 miljoen mensen geregistreerd die allemaal een of meerdere krediet(en) hebben afgesloten. Daar is niets mis mee.

Doordat alle kredieten en leningen centraal worden geregistreerd ontstaat een totaaloverzicht. Door in dit systeem te toetsen kunnen kredietverstrekkers waar u een lening aanvraagt zien of u al meer leningen heeft afgesloten en of hierbij sprake is van betalingsachterstanden. Dit helpt hen inschatten of het verantwoord is om u de aangevraagde lening te verstrekken. Soms kan het beter zijn om dat niet te doen om te voorkomen dat u financieel gesproken teveel hooi op uw vork neemt.

BKR geregistreerd zijn is dus niet erg. Dat zijn immers de meeste mensen in Nederland. Bovendien kan de kredietverstrekker aan de hand van uw registratie bij Stichting BKR zien dat u waarschijnlijk, net als meer dan 90% van de geregistreerden, uw betalingsverplichtingen netjes nakomt. Dat schept voor de kredietverstrekker weer vertrouwen, waardoor hij graag zaken met u doet.